Tarihi Şahsiyetler

Bishop Marco Antonio Kimdir, Hayatı, Hakkında Bilgi

MACEO, Antonio (1845-1896)

Kübalı asker. Küba’nın bağımsızlığı için savaşmıştır.

14 Haziran 1845’te Santiago de Cuba’da doğdu, 7 Aralık 1896’da Havana yakınlarındaki San Pedro’da öldü. Çocukluğunu babasının Oriente Eyaleti’ndeki çiftliğinde çalışarak ve bu arada özel öğretmenlerden ders alarak geçirdi. 1864’te ürünlerin satılması için sık sık gittiği Santiago’da bir mason locasına girip Kübalı yurtseverlerle ilişki kurdu. Carlos Manuel de Cespedes’in önderliğinde ülkenin bağımsızlığı için İspanyol yönetimine karşı Ekim 1868’de başlatılan 10 Yıl Savaşı’na ilk katılanlar arasında yer aldı.

Gerilla savaşındaki üstün yeteneğiyle dikkati çekerek kısa zamanda yüzbaşılığa ve ardından yarbaylığa yükseldi. 1872’de general rütbesini aldı ve hareketin önderleri arasına girdi. General Maximo Gomezİe birlikte önerdiği ülkenin batısına saldırı planı, Maceo’nun bir zenci cumhuriyeti kuracağı kuşkusuna kapılan toprak sahibi ve tüccarların engellemeleri nedeniyle gerçekleşemedi. 10 Şubat 1878’de imzalanan Zanjon Antlaşması’yla İspanya Küba’da bazı idari reformlar yapmaya söz verdi ve 10 Yıl Savaşı sona erdi. Ardından Baraguâ Protestosu adıyla bilinen bir toplantı düzenleyen Maceo, İspanyol birlikleri komutanı Arsenio Martinez Campos’a Küba’ya bağımsızlık verilmedikçe ve kölelik kaldırılmadıkça silahları bırakmayacaklarını bildirdi. Ordusuyla savaşı sürdürmeye çalıştıysa da durumun kötüye gitmesi üzerine önce Jamaika’ya, ardından New York’a gitti.

General Calixlo Garda ile 1879’da Küba’ya düzenlediği seferin başarısızlığa uğramasından sonra, Orta Amerika’ya geçerek bölge ülkelerini dolaştı. Bir süre Dominik ordusunda görev aldı. 1893’te bağımsızlık için yeniden örgütlenme çalışmalarını başlatan Jose Mani’nin çağrısına uyarak Şubat 1895’te başlatılan Bağımsızlık Savaşı’nın hazırlıklarının yürütülmesinde önemli bir rol oynadı. Savaşın başlamasından bir ay sonra Küba’ya çıktı. Hareketin siyasi önderliğini üstlenen Jose Marti’ye ve başkomutanlık görevini yürüten Gomez’e bağlı olarak Oriente bölgesinde askeri komutanlık görevini aldı. Savaşı ülkenin batısına kaydırarak, Ocak 1896’da Pinar de Rio ve Havana’ da İspanyol birliklerine karşı büyük başarı kazandı. Aralık 1896’da yeni bir saldırı hazırlıkları içindeyken küçük bir çarpışma sırasında vurularak öldü.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi