Tarihi Şahsiyetler

Bişara Huri Kimdir, Hayatı, Dönemi, Hakkında Bilgi

el-Huri bu dönemde, hükümette genel sekreterlik ve Temyiz Mahkemesi başkanlığı yaptı. Cumhuriyetten sonra kurulan ilk parlamentonun üyesi olan el-Huri, 1928’de içişleri bakanı ve 1929’da başbakan oldu ve Lübnan Senatosu başkanlığına getirildi. Senatonun feshedilmesi üzerine kurulan çeşitli meclislere başkanlık yaptı. Lübnan’ın bağımsızlığını kazanması ve buna uygun bir anayasanın oluşturulması için çalışan el-Huri, 1933’te Anayasa Partisi’ni kurdu. 1938’de bu amaçla, Lübnan’a bağımsızlık verilmesi halinde Fransız askeri birliklerinin Lübnan’da kalabileceğini öngören antlaşma tasarısının sözcülüğünü üstlendiyse de Fransızlar bunu reddettiler.

1941’de bağımsızlığını kazanan Lübnan’da yapılan 1943 seçimlerinde, el-Huri devlet başkanı oldu. Millet Meclisi’nin anayasayı, Fransız birliklerinin çekilmesi ve manda yönetimin tümden kaldırılması yolunda değiştirmesi sonucu Fransız komutan Jean Helleu, anayasayı iptal ederek meclisi dağıttı ve el-Huri ile önemli devlet adamlarını tutukladı. Ancak yapılan gösteriler ve İngiltere, ABD ve Arap ülkelerinin karşı çıkmaları sonucu tutuklananlar 22 Kasım 1943’te serbest bırakıldılar. Lübnan’ın bağımsızlık günü olarak kabul edilen bu günden sonra, Fransızlar Lübnan’dan çekilmeye başladılar. 1946’da tam bağımsızlığa kavuşan Lübnan’da 1948’de yapılan seçimlerde el-Huri yeniden devlet başkanı seçildi.

Fransa’ya bağlı Lübnan ekonomisinin bu dönemde girdiği bunalımın yoğunlaşması ve muhalefetin artması, yönetimin sarsılmasına yol açtı ve el-Huri 18 Eylül 1952’de devlet başkanlığından istifa etti. Yönetimi boyunca, Maruni, Sünni, Şii ve Dürzi gibi farklı etnik topluluklardan oluşan Lübnan’ın birliği için çaba gösteren el-Huri, siyasetten çekildikten sonra hukuk alanında çalışmalar yaptı.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler