Edebi Şahsiyetler

Bezcizade Meh­med Muhyiddin Efendi Kimdir, Hayatı, Hakkında Bilgi

Bezcizâde Meh­med Muhyiddin Efendi (ö. 1020/1611) Mutasavvıf ve şair, dinî eserler bestekân.

Konya’da doğdu. Bazı kaynaklarda seyyid olduğu belirtilmektedir. Konya’da iyi bir öğre­nim gördü, ardından Lârende’ye Karamanl giderek Halvetî şeyhlerinden Nûreddinzâde Molla Çelebi’ye intisap etti. Ancak Atâî ve Hüse­yin Vassâf Ezelîzâde Şeyh Nûrullah Efendi’ye intisap ettiğini bildirir.

İki yıla yakın bir süre Molla Çelebi’nin hizmetinde bulunduktan sonra şeyhi ve­fat etti. Şeyhinin kendi yerine Bezcizâde’yi vasiyet etmesine rağmen bazı çe­lebiler buna razı olmadığından Konya’ya dönüp Alâeddin Camii’nde hatiplik ve va­izlik yaptı. Ardından padişahın daveti üze­rine İstanbul’a gitti. Bazı kaynaklara gö­re Bezcizâde III. Murad, III. Mehmed veya I. Ahmed devrinde İstanbul’a gitmiştir. Bazılarında ise.onun İstanbul’a iki defa gittiği kaydedilir. Bunlardan ilki Karaman’da şeyhinin ve­fatından sonra Konya’ya dönmeden ger­çekleşmiş olup (993/1 585) İstanbul’da Ömer Dede Sikkînî halifelerinden birine veya dö­nemin önde gelen Melâmîler’inden İdrîs-i Muhtefî’ye intisap etmiştir. Bezcizâ­de bu seyahatinin ardından tekrar Kon­ya’ya dönmüş ve orada altı-yedi yıl kalmış­tır. İkinci gidişi ise muh­temelen I. Ahmed’in daveti üzerine ol­muştur.

Bezcizâde, İstanbul’da Abdülmecid Sivâsî Efendi’nin Şeyh Yavsı Efendi Tekke-si’ne tayiniyle boşalan Fatih Çarşamba’daki Mehmed Ağa Tekkesi şeyhliğinin yanı sıra (1013/1604) yine Abdülmecid Sivâsî Efendi’nin Sultan Ahmed Camii va­izliğine nakledilmesiyle boşalan Sultan Se­lim Camii vaizliği görevlerinde bulundu. Bir müddet sonra Üsküdar’daki Şemsi Paşa Tekkesi şeyhliğine getirildi. Bu ara­da Nuhkapısı civarında kendisine bağış­lanan arazide bir tekke ile bir türbe yap­tırdı (1020/1611). Ramazan 1020’de (Ka­sım 1611) vefat edince bu türbeye def­nedildi. “eş-Şeyhu’l-emced” terkibi ölüm tarihini göstermektedir.Hüseyin Vassâf, bu tarihi verdikten sonra “mülâkât-ı mevt” terkibinin gösterdiği 1018 (1609) yılında vefat etmiş olabileceğine dair bir rivayeti ele Ayvansarâyîden nak­len zikretmektedir. Diva­nının başında da 1020’de öldüğü kayıtlı­dır.

İlgili Makaleler