Nedir ?

Bevacizumab Nedir, Hakkında Bilgi

Bevacizumab (bevasizumab) kanser tedavisinde kullanılan bir monoklonal antikor. Roche ve Genentech firmaları tarafından geliştirilmiştir. Bu firmalar tarafından Altuzan veya Avastin adıyla piyasaya sürülen ilacın da etkin maddesidir. Bevacizumab diğer kanser ilaçlarından farklı olarak tümör hücrelerine doğrudan etki etmek yerine onları oksijen ile besin maddeleri ile besleyen damarları hedef alır.

Tümör hücreleri kontrolsüzce ürerken, kendi oksijen ve besin madde ihtiyacı artar. Bevacizumab, VEGF (vascular endothelial growth factor – damar içi dokusu üreme faktörü) adı verilen yeni kan damarlari üremesini tetikleyen kimyasal sinyali tanır ve bloke eder.

Glioblastoma multiforme

Glioblastoma multiforme en sık görülen beyin tümörüdür. Bu Kanser türünü tehşis etmek oldukça zordur. Bugünkü tedavi yöntemleri radyasyon, kemoterapi ve cerrahi azalma ile kısıtlıdır. Bevacizumab Amerikan sağlık bakanlığı (FDA) tarafından vücuda yayılan (metastatik) kanser türlerinin tedavisi icin onaylanmıştır. Mayıs 2009’da FDA halen III. aşama klinik denemede olmasına rağmen, tekrarlanan GBM (Glioblastoma Multiforme) tedavisinde kullanılması içinde onay vermiştir.