Edebi Şahsiyetler

Beşşar Bin Bürd Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

BEŞŞAR b. BÜRD ( ? -873)

Horasanlı ozan. Islamda akılcılığı savunan Mutezile düşüncesini benimseyerek Arapça yazdığı şiirlerle işlediğinden, felsefeyi Arap şiirine sokanların öncüsü sayılır.

Basra yakınlarında doğdu, Bağdat’ta öldü. Yaşamı konusunda geniş bilgi yoktur. Horasan’ın Toha-ristan bölgesinden gelerek Basra’da yerleşen yüksek bir aileden geldiği, önceleri Mazdek inançlarına bağlı olan ailesinin etkisiyle bu inançları sürdürdüğü, İslam dinine yürekten inanmadığı söylenir. Gözleri anadan doğma kör olduğundan, şiir ve felsefe konusundaki bütün bilgileri başkalarını dinleyerek, yazılı kaynak: lan başkalarına okutarak edinmiştir. Bir süre köle olarak varlıklı bir Arap kadınının yanında yaşamış, kadın kendisine özgürlük verince Basra ve Bağdat illerinde gönlünce dolaşmıştır.

Güçlü bir ozan olan Beşşar b. Bürd (Başşar bin Burd) felsefeyle ilgili görüşlerini şiirlerinde dile getirdi. Felsefeye duyduğu ilgi nedeniyle Mutezile okulunun kurucusu Vasıl b. Ata ile tanıştı, yakınlık sağladı. Bu okulla ilgili düşünceleri Vasıl b. Ata’dan edindiği söylenir. Yazılı kaynakların bildirdiğine göre dinle en ufak bir ilgisi yoktu, dinsizdi. İslam dininin önerdiği ahlak kurallarına değer vermezdi, gönlünün uyarınca yaşamayı, bağımsız, akıl ilkelerine göre düşünmeyi severdi. Kimi kaynaklar eski İran dinine, özellikle Avesta’da ileri sürülen inançlara bağlı olduğunu ileri sürmektedir. Mutezile’ye olan yakınlığı da bu eski İran dininden kaynaklanırmış. Bir şiirinde “toprak karanlık ateş ise aydınlıktır, bundan dolayı ateş varolduğundan bu yana ona tapılır” diyerek inançlarını açıkladığı görüşü yaygındır.

İlgili Makaleler