Tarihi Şahsiyetler

Berthold Lubetkin Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

LUBETKIN, Berthold (1901 — 23 October 1990)

Rus asıllı İngiliz mimar. İngiltere’de çağdaş mimarlığın başlamasında etkili olmuştur.

Gürcistan’da, Tiflis’te doğdu. Moskova’daki mimarlık öğreniminin ardından, Paris’e giderek August Perret’nin öğrencisi oldu. Ülkesinde bir süre mimarlık ettikten sonra yeniden Paris’e döndü ve Ginsberg’ le birlikte çalışmaya başladı. 1930’da İngiltere’ye yerleşti. İki yıl sonra Tecton adıyla tanınan mimarlar grubunu kurdu. Anthony Chitty, Lindsey Drake, Michael Dugdale, Val Harding, Godfrey Samuel ve R.F.Skinner gibi genç mimarlardan oluşan grubun ilk önemli yapıtı, 1935’te Londra’da yapılan Highpoint Apartmanları oldu. Yalın dış yüzü ve malzemeleri doğal biçimleniş koşullarına uygun kullanmasıyla bu yapı, özellikle Almanya, Hollanda ve Fransa’da, mimarlık alanındaki çağdaş hareketin o güne değin tümüyle dışında kalmış olan İngiltere’de büyük yankı uyandırdı. Grubun, Londra Hayvanat Bahçesi için tasarladığı Goriller Evi ve Penguenler Havuzu da plastik yönleri çok güçlü olan yapıtlardı. Tecton, Whipsnade ve Dudley’de de çeşitli hayvanat bahçesi yapıları yaptı. Bunların gördüğü ilgi, başka İngiliz mimarlarını da çağdaş mimarlık ilkeleri doğrultusunda çalışmaya yöneltti. Lubetkin, II.Dünya Savaşı’nın başlamasıyla Tecton grubu dağılınca, Cloucestershi-re’da çiftçiliğe başladı. Savaştan sonra Skinner ve Bailey’le birlikte grubu yeniden oluşturdu. 1948’de İngiltere’nin ilk çağdaş kent tasarımı çalışmalarından biri sayılan County Durham Yerleşmesi’nin planlanmasıyla görevlendirildi.

Tasarım o zamanki bahçeli konut yerleşmelerinden farklı olarak, yüksek yapılardan oluşan ve nüfus yoğunluğunun daha fazla olduğu bir çözüm öneriyordu. Bu çalışma, bazı siyasal ve iktisadi gerekçelerle uygulanamadı. Ancak İngiltere’de kent tasarımcılığı alanında yeni ve çağdaş bir hareketin başlamasında etkili oldu.

•    YAPITLAR (başlıca): Londra Hayvanat Bahçesi Goriller Evi, 1934; Londra Hayvanat Bahçesi Penguenler Havuzu, 1935; Highpoint Apartmanları, 1935, Londra; Finsbury Sağlık Merkezi, 1939, Londra.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi