Kimdir

Bernard Law Montgomery kimdir? hayatı ve eserleri

Bernard Law Montgomery kimdir? hayatı ve eserleri: Ünlü İngiliz mareşali. 1887-1976 yılları arasında yaşadı ve İkinci Dünyâ Savaşında İngiliz birliklerine komutanlık yaptı. Montgomery, 1908’de Kraliyet Askerî Akademisinden mezun oldu ve Birinci Dünyâ Savaşında Fransa ve Belçika’da vazîfe yaptı. 1938-1939 târihleri arasında Filistin ve Ürdün’de birlik kumandanı olarak bulundu. İkinci Dünyâ Savaşının başlarında Fransa’da bir tümene komuta etti. Müttefik kuvvetlerin Dunkarguve’ü boşaltmasından sonra, Almanların saldırı ihtimâline karşı İngiltere’nin güneydoğu bölgesine komutan tâyin edildi.

1942’de Mısır’daki Sekizinci Ordunun başına getirildi. Aynı yılın Ekim-Kasım aylarında Almanların ünlü mareşali Erwin Rommel’i El-Alameyn’de yenerek sonunda Tunus’ta teslim olmaya zorladı.

Daha sonra 1943’teki Sicilya çıkartmasına katıldı ve iki ay sonra İtalya’yı işgâl etti. 1944’te Normandiya Çıkartmasından sonra bütün kara harekâtını idâre edip daha sonra İngiliz ve Kanada ordularının başına getirildi.

Eylül 1944’te Hollanda’nın Arnhem şehrinde Ren Nehrini geçmeyi plânlayan Montgomery, 6000 kişilik bir kayıpla geri dönmek mecburiyetinde kaldı. Bu, onun en büyük mağlûbiyeti oldu. 1945’te Hollanda ve Kuzeybatı Almanya’daki Alman birliklerinin teslim olmasında bulunan Montgomery daha sonra Almanya’yı işgâl eden İngiliz kuvvetlerinin komutanlığına getirildi.

1948-1951 arasında Batı Avrupa’nın Savunması Dâimî Heyetinde görev aldı ve 1951’den emeklilik yılı 1958’e kadar NATO’da Komutan Yardımcılığında bulundu. Askerî faal görevi sırasında giydiği ceket türü montla, sivil ve askerî giyim hayâtına etkili olmuştur.

KAYNAK: REHBER ANSİKLOPEDİSİ, 14. CİLT