Edebi Şahsiyetler

Bernard Buffet Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

BUFFET, Bernard (1928-1999)

Fransız, ressam. Soyut sanata karşı bir tepki olan ve figüratif sanatı savunan Miserabilizm’in temsilcilerindendir.

Paris’te doğdu. Çok genç yaşta halkın ve eleştirmenlerin dikkatini çekti. İlk kişisel sergisini 1947’de açtı ve 1948’de Eleştirmenler Ödülü’nü kazandı. 1940’larda Paris’in başta gelen figüratif ressamlarından biri oldu. Toplumsal yaşamın en yoksul, zavallı ve acınacak görünümlerini betimleyen Miserabilizm hareketinin etkisi altında kaldı.

Kişilerini çıplak ve kapalı bir mekân içine yerleştiren Buffet, resimsel öğeleri aşırı derecede yalınlaştırarak kullanır. İnce uzun biçimler, yalınlaştırılmış, köşeli, cesur, rahat bir desen, kaim konturlarla sınırlanan hüzünlü, sağır griler ve toprak renkleri üslubunun özellikleridir. Önceleri daha çok iç mekân resimleri ve natürmortlar yapmış, daha sonraları : Londra, Paris ve New York gibi kentlerin görünümlerini çizmiştir. Din, tarih ve folklordan alınmış konularla diziler yapmıştır. Kitap da resimlemiştir. Jean Cocteau’nun La Voix humaine (“İnsan Sesi”) bu tür çalışmalarından biridir. Ayrıca “Passion” (İsa’nın Çilesi) teması üzerine bir gravür dizisi de vardır.

• YAPITLAR (başlıca): Ev içi, 1950, Ulusal Modern Sanatlar Müzesi, Paris; Çarmıha Geriliş, 1951, Maurice Garnier Koleksiyonu; Savaşın Dehşeti, 1954, Pierre Berge Koleksiyonu; Paris Görünümleri, 1956-1957; Jeanne D’arc’ın Yaşamı, 1957-1958; Kuşlar, 1959; St.Martin Kanalı, 1956.

• KAYNAKLAR: G.Simenon (J.Bouret ile), Bernard Buffet, 1958.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi