Filozof Biyografileri

Bernard Bosanquet Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

BOSANQUET, Bernard (1848-1923)

İngiliz düşünür. Hegelci felsefenin ilkelerini toplum ve politika sorunlarına uygulamak isteyen bir Yeni-Hegel’cidir.

14 Haziran 1848’de Altwick’te doğdu. 8 Şubat 1923’te Londra’da öldü. Harrow ve Oxford kolejlerinde eğitim gördü. 1871-1881 arasında Oxford’da Eski Çağ tarihi ve felsefe dersleri verdi. Sonra Londra’ ya yerleşti. “Londra Ahlak Kurumu” ve “Hayır Kurumu”nda çalışarak kendisine sosyal alanda etkili bir yer edindi. 1895’te yoksullar ve yerel yöneticiler için dayanışma yasası üzerinde çalışma yapan M. Dendy ile evlendi. 1903-1908 arasında St. Andrews’da ahlak felsefesi okuttu. O, Bradley’in ahlak felsefesinden, Bradley de onun mantık felsefesinden etkilendi.

Bosanquet, mantıkla ilgili düşüncelerini Logic as the Science of Knouvledge (“Bilgi Bilimi Açısından Mantık ) adlı denemesinde ortaya koydu. Gerçeğin yalnızca bilgi sistemleri içinde kavranabileceğini ve doğru ile gerçeğin birbirine karşılık olduğunu söyledi.

Bu doğru ile gerçeğin birbirine karşılık oluşu sonucu ortaya çıkan doğrular, yoktan varolmadıkları ve bilgi biçiminde örgütlenerek yargılamaya uymadıkları için, ancak sistemler içinde düşünülebilir.

Bosanquet, biçimci mantığı düşünce ölçeği olarak değil, daha çok ikincil bir düşünce türü olarak değerlendirdi. Bu nedenle, ilgilendiği yargı ve çıkarım biçimlerini, bilginin işlevsel gelişiminde etkin birer varlık diye niteledi. Yargı doğru ile ilgilidir. Salt “ses”lerin doğruluğu ileri sürülemez. Buna karşın, duyguların etkisinde kalınarak bir beğeniyi dile getiren, yüksek sesle bildirilen, “oh ne iyi”, “ay ne kötü” türünden ilkel yargılar da vardır. Doğa olaylarıyla ilgili kişisel olmayan yargılar bizi gelişen düşünce yolu üzerinde daha da ileri götürür.

İlgili Makaleler