Edebi Şahsiyetler

Benoit-Constant Coquelin Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

COQUELIN, Constant (1841-1909)

Fransız, komedyen. Canlandırdığı unutulmaz rollerle, komedyenliğin de trajedi oyunculuğu kadar yaratıcılık gerektirdiğini kanıtlamıştır.

Constant-Benoît Coquelin, Bologne-sur-Mer’de doğdu, Paris’te öldü. Sahneye ilk kez 1860’ta Come-die Française’de çıktı. 1886’ya değin burada oynadığı Moliere tipleri ve Beaumarchais’nin Figaro’nun Düğünü’ ndeki Figaro rolüyle ün kazandı. Avrupa’da ve Amerika’da yaptığı turnelerle ünü daha da arttı. Geri döndüğünde, bir süre daha Comedie Française’de oynadıktan sonra Porte-Saint-Martin Tiyatrosu’nun yöneticisi oldu. 1897’de burada sahnelenenRostand’ m Cyrano de Bergerac oyunundaki Cyrano rolüyle büyük başarı kazandı. 190Q’de Sarah Bernhardt’la birlikte turneye çıktı. Yaşamının son yıllarını çoğunlukla Londra’da geçirdi. Tiyatro üzerine kitaplar yazdı. Yaşlı oyuncular için Paris yakınlarında bir huzurevi yaptırdı.

Moliere’in oyunlarındaki uşak rolleriyle parlayan Coque!in, ününü Cyrano rolüne borçludur. Bu rol onun komedyen zekâsını ve şiirsel yeteneğini ortaya koymuştur. Kardeşi Ernest Alexandre Honore Coquelin (1848-1909) ile oğlu jean Coquelin’in de (1865-1944) oyuncu olarak yetişmelerine büyük katkısı olmuştur. Onun Cyrano’yu yorumladığı oyunda, oğlu da Ragueneau’yu oynamıştır. Her kalıba giren yüzü, delici bakışları ve etkileyici sesiyle yetkin bir oyunculuk tekniğine sahip olan Coquelin, Moiiere’in tiplerinden, romantik ve renkli kişiliklere dek birçok unutulmaz rolü canlandırarak, komedyenliğe saygınlık kazandırmıştır.

• YAPITLAR (başlıca): L’Art et le comedien, 1880, (“Sanat ve Komedyen”); Les comediens par un comedien, 1882, (“Bir Komedyenin Gözüyle Komedyen”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler