Tarihi Şahsiyetler

Benjamin Disraeli Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

DISRAELI, Benjamin (1804-1881) İngiliz devlet adamı ve yazar. İki kez başbakan olmuş, Muhafazakâr Parti’ yi bir kitle örgütü haline getirmek için çaba harcamıştır.

21 Aralık 1804’te Londra’da doğdu, 19 Nisan 1881’de aynı kentte öldü. İtalya’dan göç eden bir Yahudi ailesinin çocuğudur. Baba D’Israeli, Yahudi cemaatiyle arası açıldığından, Benjamin’i 1817’de Hıristiyan olarak vaftiz ettirdi. 1858’c kadar Yahudiler’in Ingiliz Parlamentosu’na girmeleri yasaktı. Bu nedenle babasının bu davranışı ilerde genç  Benjamin’in kişiliğine yön verecek en önemli etken oldu.

Babasının bilim ve edebiyat çevrelerinde tanınmış ve sevilmiş olması Benjamin’in de bu ortam içinde yetişmesini sağladı. Genç yaşta edebiyatla ilgilendi. 17 yaşındayken bir avukat yanında kâtip olarak çalışmaya başladı. Ancak bu işle yetinmeyip iş çevrelerinde spekülasyonlara girişti ve sonuç olarak ağır bir borç yükünün altına girdi.
Siyasal yaşamı
1831’de politikaya atılmaya karar verdi. Ailesinin seçim bölgesi olan High Wycombe’dan parlamentoya girebilmek için üç kez bağımsız aday olarak seçimlere katıldı. 1832-1835 arasındaki bu seçimlerde başarı sağlayamayınca bir partiye katılmaya karar verdi. 1835’te Muhafazakâr Parti’ye girdi.O günlerde Muhafazakâr Parti bir arayış içindeydi. Partinin, canlılık kazanması için, genç yeteneklere ihtiyacı vardı. Aranılan özellikleri kişiliğinde toplayan Disraeli, konuşma sanatındaki ustalığı ve kendine güveni ile dikkati çekti. 1837 ara seçimlerinde Maidstone seçim bölgesinden parlamentoya girdi.

İlgili Makaleler