Edebiyat

Beklan Algan Kimdir, Hayatı, Hakkında Bilgi

ALGAN, Beklan (1933, Erzurum – 27 Eylül 2010)

Türk tiyatro yönetmeni. Denemeci tiyatro uygulamalarında bulunmuştur.

Erzurum’da doğdu. 1952’de Robert Koleji bitirdikten sonra mühendislik öğrenimi için gittiği ABD’ de tiyatroyu, seçip bu dalda okudu; çeşitli tiyatrolarda çalıştı. Türkiye’ye döndüğünde İstanbul Şehir Tiyatroları’na girip oyunculuk ve yönetmenlik yaptı. Daha sonraları yalnızca yönetmenlik yapmaya yönelen Algan, 1966’da Muhsin Ertuğrul’un bu kurumun başından uzaklaştırılması üzerine Şehir Tiyatroları’n-dan ayrıldı. Muhsin Ertuğrul’un başına geçtiği LCC adlı özel bir eğitim kurumunun tiyatro bölümünde çalıştı. Bakırköy Halkevi ve Grup Oyuncuları’yla da çalışmalar yaptıktan sonra 1974’te yeniden İstanbul Şehir Tiyatroları’na katıldı. Tepebaşı Deneme Sahne-si’nin yöneticiliğini yaptı. Bu kurumdan ayrıldıktan sonra 1981’de Salzburg seminerine katıldı. 1982-1983’te Berlin’de Schaubühne’de çalıştı.

Algan tiyatroya Robert Kolej’de amatör olarak başladı. ABD’den dönüp Şehir Tiyatroları’na girdiğinde Muhsin Ertuğrul’un öncülük ettiği yenileştirme çalışmalarının içinde yer aldı. Sartre’m Sinekler, Shakespeare’in Macbeth oyunlarının yönetimiyle dikkat çekti. 1964’te Brecht’in Sezuan’m iyi insanı adlı oyununu yönetti. Bu, yazarın, Türkiye’de profesyonel bir tiyatroda oynanan ilk oyunuydu. Oyuna tutucu çevrelerden büyük tepki geldi; oynanmasına ara verildi. Yapılan soruşturmada suç unsuru bulunmayınca oyun yeniden oynanmaya başladı. Muhsin Ertuğrul’un görevinden uzaklaştırılması, yenileştirme hareketine katılmış birçok genç tiyatrocuyla birlikte Algan’ın da Şehir Tiyatrolarından ayrılmasına yol açtı.

Beklan Algan, bundan sonraki döneminde grup oyunculuğuna ve plastik anlatıma önem veren sahne çalışmaları yürüttü. 1974’te yeniden Şehir Tiyatroları’ na katıldı; Tepebaşı Deneme Sahnesi’nde biçim arayışları yönünden çarpıcı, modern anlatımlarla yüklü denemeler yaptı. 1978’de sahneye koyduğu Cesaret Ana nitelikli bir Brecht Uygulaması olarak dikkati çekti.

• YAPITLAR (yönettiği oyunlar): Tarla Kuşu, 1961; Sinekler, 1962; Macbeth, 1962; Sezuan’m İyi İnsanı, 1964; Marat-Sade, 1968; Hamlet 70, 1970; Müfettiş (Ali Taygun ile), 1971; Adsız Oyun, 1975; Cesaret Ana, 1978.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler