Edebi Şahsiyetler

Bedrich Smetana Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

Opera dışındaki en önemli yapıtı 1874’ten 1879’a değin bestelediği Ma vlast (Vatanım) adıyla anılan altı senfonik şiirlik dizidir. Bu senfonik şiirler Bohemya’nın efsanevi ve tarihi geçmişi ile ülkenin doğal güzellikleri üstüne bestelenmiş orkestra yapıtlarıdır. En yaygın çalınanları Vltava (Moldau) ve Z ceskych luhu a haju’âcar (Bohemya’nın Otlaklarından Ormanlarından). Smetana bu diziyi yazdığı dönemde ayrıca Z meho zivota (Yaşamımdan) adını verdiği ünlü yaylı çalgılar dörtlüsünü yazdı. Yaşamının son döneminde, Fransız opera comique üslubunu kullandığı 1882 tarihli Certova stena (Şeytan Duvarı) adlı operasından sonra geçirdiği ruhsal ve zihinsel bozukluklar sonucu Prag’da bir akıl hastahanesine yerleştirildi ve ölümüne değin orada kaldı.

Smetana, müziğin özellikle opera ve senfonik şiir alanlarında, ulusal bir repertuar yaratma başarısını göstermiştir. Amacı Çek bestecilik geleneğini geliştirirken, bunu günün Avrupalı müzikçilerinin yapıtlarıyla da kaynaştırabilmek olmuştur. 19.yy Romantikleri’nin çoğunda olduğu gibi yapıtlarında halk müziğinden yararlanmış, yerel ritimleri kendine özgü bir güzellik ve işçilikle yansıtmıştır. Tarihsel konulu operalarında Liszt, Berlioz ve Wagner etkileri görülürken, eğlenceli operalarında Mozart’ın yapıtlarında görülen canlılığı yakalayabilmiştir.

• YAPITLAR (başlıca): Opera: Branibori v Cechach, 1866, (Brandenburg’lular Bohemya’da); Prodana neves-ta, 1866, (Satılmış Nişanlı); Dalibor, 1868; Dve vdovy, 1874, (İki Dul); Hubicka, 1876, (Öpücük); Nibu.se, 1881; Certova stena, 1882, (Şeytan Duvarı). Orkestra Müziği: Ma vlast senfonik şiiri, 1874-1879, (Vatanım).Oda Müziği: Sol Minör Piyanolu Üçlü, 1856; Z meho zivota, yaylı çalgılar dörtlüsü, (Yaşamımdan).

Türk Ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler