Edebi Şahsiyetler

Bedri Koraman Kimdir, Hayatı, Hakkında Bilgi

KORAMAN, Bedri (1928) Türk, karikatürcü. Gazetelerde çizdiği sayfa boyu renkli karikatürleriyle tanınmıştır.

Bafra’da doğdu. 1945’te İstanbul’a yerleşti. Bir süre Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’ne (şimdi Mimar Sinan Üniversitesi) devam etti. Dergi ve gazetelerde ressam ve karikatürcü olarak çalışmaya başladı. 1951’de Deve daha sonra Gölge adlı gülmece dergilerini çıkardı. Uzun yıllar Milliyet’te karikatürcülük yaptı. 1960’larda “Cici Can” çizgi romanı bu gazetede yayımlandı, sonradan sinemaya da aktarıldı. Koraman arkadaşlarıyla birlikte Kare Ajans’ı kurdu ve çizgi filmler yaptı. 1970’lerde Milliyet’in birinci sayfasındaki renkli karikatürleriyle ilgi uyandırdı. Bu tür karikatürün basında tutulmasına neden oldu. 1982’de Güneş gazetesinin kadrosuna geçti. 1985’te Milliyet’e döndü. Günlük karikatürleri dışında gazetenin hafta sonu ekleri için özel karikatür-öykü sayfaları hazırladı. Yıllarca çalıştığı Milliyet gazetesinden ayrıldıktan sonra, Sabah gazetesinin Pazar ekinde, “Çizgi Dünyası” başlığı altında tam sayfa karikatürler çizdi.

Koraman 1950’lerin 41 Buçuk, Tef, Taş, Karikatür gibi önemli gülmece dergilerinde karikatür çizmiştir. Resim yanı ağır basan bir çizim tekniği vardır. Karikatürün dışında, önce Milliyet’te, sonra Güneş’te hafta sonu ekleri için tam sayfa çizgi-yazı karışımından oluşan çalışmalarıyla da ilgi görmüştür. Eğlence yanı ağır basan bu çalışmalarında genellikle kendini de bir meddah gibi anlatıya yerleştirmiştir.

Bir başka çizgi çalışması da, Ankara’da yaşanan gergin ve önemli günleri, yerinde izleyip çizgiye dökmesi olmuştur. Aynı şeyi, politikacıların seçim gezilerinde de yaparak, kendine özgü bir çizgili anlatım oluşturmuştur. Bedri Koraman yarışmalarda çeşitli ödüller kazanmış, yurt içi ve dışında ortak sergilere ve albümlere katılmıştır.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler