Edebi Şahsiyetler

Bedii ve Elif Aran Kimdir, Hayatı, Hakkında Bilgi

ARAN, Bedii (1947) Elif (1950)

Türk piyanistler. Aran İkilisi, başarılı konserleriyle Türkiye ve dünyada tanınmıştır.

Bedii Aran İstanbul’da doğdu. Piyanoya dört yaşında, Mithat Fenmen’in öğrencisi olarak başladı. Daha sonra Verda Ün’le çalıştı. 1962’de ABD’ye giderek Eastman Müzik Okulu’na girdi. Echaniz’in öğrencisi oldu. ABD’deyken Albright, Alton Jones ve Piano Recording ödüllerini kazandı. 1966’da Juilliard Müzik Okulu’na girdi. Beveridge Webster’in öğrencisi oldu.

Elif Aran İstanbul’da doğdu. Beş yaşında İstanbul Belediye Konservatuvarı’na girdi ve Rana Erksan’ın öğrencisi oldu. Daha sonra öğrenimini Ferdi Ştatzer’le sürdürerek konservatuvarı bitirdi. 1969’da Viyana’da Drendel, Badura-Skoda ve Demus yönetiminde düzenlenen ileri düzeyde bir eğitim kursuna katıldı. 1970’te girdiği Juilliard Müzik Okulu’nu Rosina Lhevinne’in öğrencisi olarak bitirdi.

Elif ve Bedii Aran’m öğrenim gördükleri Juilliard Müzik Okulu 1905’te New York’ta kurulmuştur ve ABD’nin en ünlü bağımsız konservatuvarlarından biridir. Avrupalı müzik eğitimcilerinin de yer aldığı okul, en ileri öğretim yöntemlerini uygulamasıyla tanınmıştır.

Evli olan Elif ve Bedii Aran 1972’de Aran İkilisi’ni oluşturdular, ikili ilk resitalini İstanbul ve Ankara’da verdi; 1973’te Balkan ülkeleri ve Macaristan’da bir turneye çıktı. Daha sonra Finlandiya, Batı Almanya ve İngiltere’de konserler veren Aran İkilisi Münih’te katıldığı bir uluslararası müzik yarışmasında birincilik ödülü aldı. Almanya’da plak dolduran ikili, başarılı çalışmalarıyla Avrupa’da sesini duyurdu.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler