Tarihi Şahsiyetler

Beatrice Fenmen Kimdir, Hayatı, Hakkında Bilgi

FENMEN, Beatrice (1913-) İngiliz asıllı Türk balerin ve koreograf. Türk balesinin gelişmesine bir eğitimci olarak önemli katkılarda bulunmuştur.

Londra’da doğdu. Evlenmeden önceki soyadı Appleyard’dır. 1915’te ailesiyle birlikte Maidenhead’e gitti. İlk dans derslerini buradaki La Roche dans okulunda aldı, ,1927’de Academy of Choreographic Art’a (Koreografi Sanatı Akademisi) girdi. 1930’da Vic-Wells Balesi’mn (şimdi Royal Ballet-Kraliyet Balesi) kurucuları arasına katıldı. 1931-1936 arasında bu topluluğun sahneye koyduğu birçok ünlü balede solo rollere çıktı. 193l’de Association of Operatic Dancing’den (şimdi Royal Academy of Dancing-Kraliyet Dans Akademisi) yüksek dereceyle mezun oldu. 1936’da Markova-Dolin Topluluğuna, 1939’da da başbalerin ve koreograf olarak Windmill Tiyatrosu’na katıldı. 1943’te katıldığı bir turnede birçok Ortadoğu kentinde sahneye çıktı. 1945’te İngiltere’ye döndü, çeşitli müzikaller ve revüler için koreografiler hazırladı. 1948-1951 arasında Roma’da Michele Galdieri’nin yanında başkoreograf (maestra choreografa) olarak çalıştı. Bu çalışmaları ona Maschero d’ Argento adlı eleştirmenler ödülünü kazandırdı. 1951’de Türkiye’ye geldi ve bir yıl önce Ankara’ya taşınarak Devlet Konservatuvarı’yla birleştirilen Devlet Bale Okulu’nun müdürü oldu. 1954’te Mithat Fenmen’le evlendi, Fenmen Bale Stüdyosu adıyla özel bir baie okulu açtı. 1963’te yeniden Konservatuvar’m Bale Bölümü’nün öğretim kadrosuna katıldı. 1975-1976 yıllarında bu bölümün başkanlığını yaptı. 1982’de kendisine Kraliçe II.Elizabeth tarafından Türk balesinin gelişmesindeki hizmetlerinden ötürü Büyük Britanya imparatorluk Nişanı verildi.

Beatrice Appleyard Fenmen Avrupa çapındaki başarılarının yanı sıra, Türk balesinin kurulması ve geliştirilmesi sürecinde de eğitim çalışmalarıyla önemli bir yer almıştır. Ankara Devlet Konservatuvarı Bale Bölümü’nde halen kullanılan Türkçe bir bale tarihi derlemesi de yapmıştır.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler