Kimdir

Beatles topluluğu kimlerdir? Hayatı ve eserleri hakkında bilgi

Beatles topluluğu kimlerdir? Hayatı ve eserleri hakkında bilgi: İngiliz pop müzik topluluğu. Parçala­rı, tavır ve giyinişleriyle 1960’lar gençliği için başkaldırı ve özgürlük simgesi olmuşlardır. Dört Liverpool’lu müzisyenden oluşur: Gitar, piyano, org ve bas gitarda Paul McCartney (18 Haziran 1942), ritm gitarda John Lennon (9 Ekim 1940-8 Aralık 1980) solo gitarda George Harrison (25 Şubat 1943) ve davulda Ringo Starr takma adıyla Richard Starkey (7 Temmuz 1940).McCartney .Harri­son ve Lennon tarafından kurulan topluluk Beatles adıyla ilk konserlerini Liverpool yakınlarında Litherland Town Hall’da verdi. Ringo Starr topluluğa 1962’de katıldı. Beatles’ın ünü 1962’den itibaren kısa zamanda yayıldı, 1965 yılına gelindiğinde Beatlemania (Beatles tutkusu) doruğuna ulaşmıştı. Topluluk 1968’de Apple Plak Şirketini kurdu. 1970’te Letit Be adlı bir albüm yaptıktan sonra dağıldı. Beatles üyeleri topluluk dağıldıktan sonra da müzik ve plak çalışma­larını sürdürdüler. John Lennon 8 Aralık 1980’de New York’ta öldürüldü.

Beatles 1962’den itibaren “Love Me Do”, “She Loves You”, “I Want to Hold Your Hand”, “All My Loving” ve “Can’t Buy Me Love” gibi Lennon/ McCartney besteleriyle tanındı. Kolay akılda kalan bir melodi ve ısrarla tekrarlanan ritmlerin egemen olduğu bu parçalar açık sözlülükle anlatılan bir sevgi temasını işlerler. Beatles’ı bir gençlik “mit”i haline getiren ise yalnızca bu parçalardaki dokunaklı roman­tizm değildi. Beatles üyeleri giyiniş tarzları ve uzun saçlarıyla 1960’lar gençliği için değerlere kaygısızca meydan okumanın ve özgürlüğün simgesi oldular. Ancak topluluk kısa zamanda “yıldızlaştı ve üyeleri Liverpool işçi mahallesinden Saray’a yükselerek “sir” ünvanını aldılar.

Beatles, cazın popülerliğini yitirmesiyle 1960’lardan başlayarak ondan boşalan yeri dolduran pop müziğin başlıca temsilcisi olmuştur. Beatlemania ise genç kuşak dinleyicilerin coşkuyla katıldıkları bu müziğin ayinsi bir gösteriye ve adeta bir yaşantı tarzına dönüşmesini simgeler. Beatles’ın “Don’t Let Me Down”, “Hey Jude”. “The Ballad of John and Yoko” ve “Let it Be” gibi 1967 sonrası parçalarında, ilk dönem parçalarının romantizmi ve kalıplaşmış ritmleri egemen olmamakla birlikte bu dönemden sonra Beatles “mit”inin giderek kaybolmaya başladığı görülür. Topluluk 1968’ler Avrupa gençlik hareketinin gelişiminin dışında kalmış “Revolution” gibi toplum­sal değişim olgusunu ele alan birkaç .parça yapmakla birlikte kaygısız bir eleştirelliği aşamamıştır.

Beatles ne folk müziğinin ne de temeli olan yenilikçi bir müzik geleneğinin devamıdır. Romantik şarkılardan zenci müziğine, rock and roll’dan Hint müziğine kadar çeşitli müzik tarzlarını ham madde olarak kullanmışlar, deneysel arayışlarıyla kendilerin­den sonra gelen kuşakların müzik anlayışlarının oluşmasında bir temel oluşturmuşlardır.

Beatles tutkunluğunun bir yaşantı tarzına dönüş­mesine 1965’ten itibaren rol aldıkları filmlerin de katkısı vardır. Richard Lester’ın yönettiği 1965 yapı­mı A Hard Day’s Night ve Help!, 1967 yapımı televizyon filmi Magical Mystery Tour bunlar arasın­dadır. 1968 yapımı Yellow Submarine ise Beatles parçaları üzerine kurulu bir çizgi-filmdir.

YAPITLAR (başlıca):

Albüm:

Kaynak: Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi, 14. cilt, Anadolu yayıncılık, 1983

İlgili Makaleler