Tarihi Şahsiyetler

Bayram Şit Kimdir, Hayatı, Hakkında Bilgi

ŞİT, Bayram (1930)

Türk, güreşçi. Çalıştırıcı olarak da görev almıştır.

Denizli’nin Acıpayam ilçesinde doğdu. Güreşe yağlı güreş ve karakucak ile başladı. 17 yaşında mindere çıktı. Altı yıllık yağlı güreş ve karakucaktan sonra minder güreşine çabuk uyum sağladı ve ilk milli takım seçmelerine 1949’da girdi. Avrupa Şampiyonası seçmelerinde 52 kiloda Ali Yücel’i yenerek, milli takıma girme hakkını kazandı, fakat geçirdiği bir sakatlık yüzünden yarışmalara katılamadı. 1951 İskenderiye Akdeniz Oyunları’nda uluslararası alandaki ilk büyük başarısını kazandı. 63 kiloda kuvvetli rakiplerini yenerek birinci oldu.

1952 Helsinki Olimpiyat Oyunları’na 62 kiloda katıldı ve altın madalya kazandı. 1954 Tokyo Dünya Şampiyonası’nda ikinci, 1956’da İstanbul’daki Dünya Kupası’nda ise üçüncü oldu. 1956 Olimpiyat Oyunla-rı’nda ünlü Japon güreşçisi Sasahara’ya yenilerek elendi. Serbest stilde kıvrak ve iyi oyun uygulayan güçlü fiziği ile tanındı. Güreşi bıraktıktan sonra Fransız milli takımını çalıştırdı. Bu görevde 4 yıl kaldı. 1972’de Türk serbest güreş milli takımının başına getirildi ve bu takımı Katoviçe’deki Dünya Şampiyonası’na hazırladı.

Bayram Şit çeşitli federasyonlarda teknik komite üyeliğinin yanı sıra kulüp ve bölge çalıştırıcılıklarında da bulunmuştur.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler