Edebi Şahsiyetler

Bayburtlu Zihni Kimdir, Hayatı, Eserleri, Özellikleri, Hakkında Bilgi, Edebi Kişiliği

Bayburtlu Zihni, (1797-1859) Saz şairi.

Bayburtlu Hacı Osman Efendi’nin oğ­ludur. Asıl adı Mehmed Emin olmasına rağmen bütün şiirlerinde Zihnî mahla­sını kullanmıştır. Doğum yeri olan Bay­burt’ta başladığı tahsilini Trabzon ve Er­zurum medreselerinde tamamladıktan sonra yirmi yaşlarında İstanbul’a gitti. Bazı devlet büyüklerine sunduğu kasi­deler sayesinde Dîvân-ı Hümâyun Kalemi’ne kâtip oldu. On yıl sonra 1826’da tekrar Bayburt’a döndü. 1828-1829 Rus istilâsı sırasında memleketini terkederek Erzurum’a gitmek zorunda kalan Zihnî orada önce Morali Derviş Paşa’nın, daha sonra Erzurum valileri Rauf, Galip ve Eğinli Salih paşalarla Hazinedarzâde Osman Paşa’nın kâtipliklerini yaptı. Bir süre sonra tekrar İstanbul’a gidip Ça­nakkale muhafızı Vâsıf Paşa’ya mektupçu oldu. 1838’de hacca gitti, geri dönü­şünde tahta çıkan Sultan Abdülmecid’i bir cülûsiye ile tebrik etti. Tertip ettiği divanını 1839’da Babıâli’ye takdim et­mesi üzerine “hocalık” rütbesiyle taltif edildi. Gözlüklü Reşid Paşa’nın divan kâ­tibi olarak donanmayla Akkâ’ya gitti, ora­dan Mısır’a geçti, Mısır’dan tekrar İs­tanbul’a döndü. 1846 yılında Sadrazam Sârim Paşa’nın emriyle önce Hopa, son­ra Of mal müdürlüklerine tayin edildi.

Vâsıf Paşa’nın Trabzon valisi olması üze­rine azledilip daha sonra sırasıyla Ünye, Karaağaç, Sürmene, Vakfıkebir, tekrar Ünye mal müdürlüklerinde bulundu.

Ünye’de ikinci defa görevliyken hasta­lanan Zihnî istifa ederek Trabzon’a dön­dü (1858). Burada Bayburt’u özleyen şair kendini biraz iyi hissedince Bayburt’a dönmeye karar verdi ve bu yolculuk sı­rasında Trabzon’a dört saat mesafede Olasa (Maçka ilçesine bağlı Bahçekaya) köyünde bir handa vefat etti.

İlgili Makaleler