Türk Edebiyatı

Batarya ile Ateş Kitabı, Yazarı, Özeti, Konuları, Hakkında Bilgi

Batarya ile Ateş, Süleyman Nazif’in (ö. 1927) vatanî hislerini dile getiren yazılarından meydana gelen eseri.

“Irkına, vatanına, tarihine ihanet et­miş olan efrâd ve akvamın hiçbirini unutma Türk oğlu! Unutma ve affet­me!” sözleriyle başlayan eser, bir şehid evlâdı olması dolayısıyla Cenab Şahabeddin’e takdim ve “evlâd-ı şühedâ”ya ithaf edilmiştir.

Süleyman Nazif bu yazılarında bilhas­sa zekâsının canlılığı, üslûbunun sağlam­lığı ve coşkun vatanî duyguları ile dik­katleri çekmektedir. Osmanlı İmparatorluğu’nun 1877’den bu yana girdiği Plev-ne ve Kafkas cepheleri harekâtı ile Rus, Girit, Balkan, Trablus ve Çanakkale sa­vaşlarında din, vatan ve millet uğrunda canlarını feda eden şehidlerle gaziler ve akıl almaz fedakârlıklar gösteren yiğit vatan çocukları heyecanlı bir dille yüceltilmektedir. Kendisi de bir “imparator­luk çocuğu” olan Süleyman Nazif, özel­likle “Rus Kimdir-Moskof Nedir?”, “Ba­tarya ile Ateş”, “Girit”, “Girit’in Târihçe-i İğtişâşı”, “Çimen Tepe”, “Çanakkale’nin İstanbullu Şühedâsına”, “İstanbul Bizim Ebedî Payitahtımız” adlarını taşıyan ya­zılarında, bütün bu savaşlar karşısında şahsının olduğu kadar bir neslin ve bir devrin ruh halini de sert, mustarip ve samimi bir dille ifade eder.

Batarya ile Ateş’te yer alan makale­ler mahiyetleri itibariyle fikir yazısı ol­maktan çok bizzat şahit olunan bir olaydan, çarpıcı bir gazete haberinden, bir kitaptaki pasajdan hareket edilerek ka­leme alınmıştır. Henüz I. Dünya Savaşı’nın devam ettiği günlerde Türk mil­letinin duygu ve heyecanlarına tercü­man olan bu makalelerde, yazarın dinî ve millî heyecanının ön planda geldiği hareketli ve etkileyici bir üslûp dikka­ti çeker. Bütün yazılarında olduğu gibi bunlarda da fikirlerinin altındaki his ve heyecanlarını gizleyemeyen Süleyman Nazif, Türk nesrinin en güzel örnekle­ri arasında yer alan ve üslûbunda zirve­ye çıktığı yazılarını bu kitabında topla­mıştır.

Gördüğü büyük ilgi ile ardarda iki bas­kısı yapılan eserin ilk baskısında yirmi bir yazı yer alırken ikinci baskısında kitap yeni ilâve edilen parçalarla zenginleşe­rek yazı sayısı otuz yediye yükselir. Ba­tarya ile Ateş’te yer alan yazılar şekil bakımından makale, musahabe, tenkit, mektup ve hitabet türlerinde olup pek çoğu kitabın adına uygun şekilde, “Umû­mî Harb’in ilk senelerinde top gibi gürlemiş parçalandır. Şeyh Şâmil ve akra­bası Dağıstanlı Mehmed Fâzıl Paşa’dan başka yine millî, içtimaî bakışla Keçeci-zâde İzzet Molla ve Abdülhak Hâmid’i de birer yazı ile ele alan Süleyman Na­zif, Hilâliahmer ve Harbiye Mektebi gi­bi müesseseleri de ayrıca konu etmiş­tir. Sonunda Sully Prudhomme’un “Repentir” (nedamet) ile “Fieurs de Sang” (ezhâr-ı hûn) adlı iki şiiriyle bunların ter­cümelerinin de yer aldığı eser kısmen sadeleştirilerek yeni harflerle de yayım­lanmıştır. Eserin, Süleyman Nazif’in “Târihin Yılan Hikâyesi” adlı Hz. Osman’dan itibaren ortaya çıkan hi­lâfet meselelerindeki ihtilâfları ele alan küçük risalesi de eklenerek iik baskı­sından yapılan sadeleştirilmiş bir neşri daha vardır.

Diyanet İslam Ansiklopedisi

İlgili Makaleler