WordPress veri tabanı sorunu: [Disk full (/var/tmp/#sql_4a81b_1.MAI); waiting for someone to free some space... (errno: 28 "No space left on device")]
SHOW FULL COLUMNS FROM `unaqb_options`

Bartolomeu Dias Kimdir, Hayatı, Keşifleri, Hakkında Bilgi – Sosyolojisi.com
Tarihi Şahsiyetler

Bartolomeu Dias Kimdir, Hayatı, Keşifleri, Hakkında Bilgi

Dias, Ağustos 1487’de yola çıktı, ilk seferin yöneticisi Diogo Câo’nun diktiği padröeyi geçen Dias, karaya iyice yaklaşarak yol almaya başladı. 6 Ocak 1488’de çıkan fırtına nedeniyle kıyıdan uzaklaşmak zorunda kaldı. Uzun bir süre kıyıyı görmeksizin güneye doğru yol aldı. Daha sonra doğuya yöneldi. Bir kara parçasına rastlamayınca kuzeydoğu yönüne döndü. 3 Şubat’ta ulaştığı körfeze Sao Bras adını verdi (bugün Mossel Bay). Doğuya hareketini sürdürerek Golfo da Roca’ya (bugün Baia da Lagoe) vardı. Burada tayfalar ve gemi subayları daha fazla ileri gitmek istemediklerini söyleyerek isyan çıkardılar. Ancak Dias’m ısrarı üzerine bir süre daha yol almayı kabul ettiler. Rio de Infante’de karaya çıkan ekip 12 Mart 1488’de padröeyi buraya dikti.

Bartolomeu Dias dönüş yolculuğunda, Haziran 1488’de daha sonra Kral II. Joâo’nun Ümit Burnu olarak adlandıracağı burnu keşfetti ve Fırtınalar Burnu adını verdi.

Aralık 1488’de Portekiz’e dönen Dias’a, Kral II.Joâo’nun ölümüne kadar başka bir görev verilmedi. Onun yerine geçen I.Manuel ise,Dias’ı 1497’de Vasco da Gama’ya yardım etmekle görevlendirdi. Başlayan seferde Dias, Cabo Verde adalarına kadar Gama’ya eşlik etti, daha sonra geri döndü. Vasco da Gama’nın dönüşünde I.Manuel, yeni hazırlanan Pedro Alvares Cabra! yönetimindeki filoda Dias’a görev verdi. Dias’m görevi altın ihraç eden Sofala limanında bir merkez kurmaktı. Rastlantı sonucu Brezilya’yı bulan heyet, bu ülkeden 2 Mayıs 1500’de ayrıldı. Yolculuk sırasında 24 Mayıs’ta Ümit Burnu açıklarında çıkan fırtınada batan 4 gemiden kaybolan denizciler arasında Dias’da vardı.

Dias, 15.yy’da Atlas Okyanusu’nda Hint Okyanusu’na bir geçit arayan Portekizli denizcilerin en önemlilerinden biridir. Ümit Burnu’nu geçerek Avrupa’dan Asya’ya giden denizyolunu açmıştır.

• KAYNAKLAR: E.Axelson, South-East Afrıca 1488-1530, 1940; J.H.Parry, The Age of Reconnaisar.ee, 1963; B.Penrose, Travel and Discovery m the Renaissance, 1955.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi