Edebi Şahsiyetler

Bartolome Esteban Murillo Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

MURILLO, Bartolome Esteban (1617-1682)

İspanyol, ressam. Dinsel yapıtlarının yanı sıra çocukları konu edindiği resimleriyle tanınmıştır.

Aralık 1617’de Sevilla’da doğdu, 3 Nisan 1682’de aynı kentte öldü. On bir yaşındayken kimsesiz kalınca vasiliğini üstlenen amcası onu akrabalarından biri olan ressam Juan del Castillo’nun (1584-1640) yanma çırak verdi. O zamana değin oldukça güzel suluboya resimler yapan Murillo, İtalyan üslubunda çalışan ustasından yağlıboyayı ve çizim tekniğini öğrendi. Bir süre Amerika’daki İspanyol sömürgelerine ve Endülüs pazarlarına dinsel konulu resimler yaparak geçimini sağladı. Yaşamı boyunca Endülüs’ ten hiç ayrılmadığı sanılmaktaysa da, resmindeki kimi özellikler nedeniyle Madrid’e gidip, kraliyet koleksiyonlarını incelemiş olduğu da öne sürülmektedir. 1660’ta Juan de Valdes Leal (1662-1690) ve Francisco Herrera (1622-1685) ile birlikte Sevilla’da bir sanat akademisi kurup başına geçti. 1682’de Cadiz’de Kapuçin tarikatının bir manastırı için Azize Katerina’nın Gizemli Evliliği adlı mihrap panosu üstünde çalışırken iskeleden düştü. Sevilla’ya döndükten bir iki ay sonra da öldü.

Murillo dinsel konulardaki yapıtlarıyla olduğu kadar günlük yaşamı anlatan Janr (Tür) resim çalışmalarıyla da tanınır. İlk çalışmalarında İspanyol ressamları F. Ribalta, Ribera ve Zurbaran’ın etkisinde kalmıştır. Ancak yapıtları kısa süre sonra Venedik ve Flaman resminin izlerini taşımaya başlamıştır. 1645-1646 yıllarında Sevilla’daki Fransisken tarikatına bağlı kadınlar manastırı için yaptığı on bir tablo, ilk önemli yapıtı sayılır. 1665’te yoksullara yardım amacıyla kurulmuş La Caridad adında bir kardeşlik birliğine alındıktan sonra bu birlik için çalışmıştır.

Bütün yapıtlarında, özellikle din konulu resimlerinde yoğun bir duygusallık ve dindarlık belirgindir. Çok sık işlediği Madonna ile ilgili temalarda İspanyol kadın tiplerini kullanmıştır. Büyük ün kazanmasına yol açan Bakire Meryem’in Günahsız Hamileliği bu tür resimlerinden biridir. Sonradan birçok Ispanyol ressamınca da örnek alınmıştır. Murillo’nun Janr resimlerinde de duygusal ve iyimser bir yaklaşım egemendir. Doğalcı bir yaklaşımla sokak çocuklarını, dilencileri ele almış, Caravaggio ve Velasquez’in yapıtlarına benzer kompozisyonlar oluşturmuştur. İlk dönem resimlerinde karanlık tonlar kullanırken, sonraları daha aydınlık ve sıcak renklerle yarattığı sisli bir atmosferde ışığı yaygınlaştırmış ve 18. yy Rokoko üslubunu anımsatan yuvarlak, kıvrımlı biçimlere yönelmiştir. Murillo, İspanya’nın Rembrandt’ı diye anılacak kadar sevilmiş, 18. yy Sevilla ressamlarını açıkça etkilemiştir. Sonraları gözden düşmüşse de 20. yy’da yeniden önem verilen bir ressam olmuştur.

•    YAPITLAR (başlıca); Meleklerin Mutfağı, 1646, Louvre, Paris; Üzüm ve Karpuz Yiyen Çocuklar, 1650-1660, Eski Pinakotek, Münih; Meryem’in Doğumu, 1655, Louvre, Paris; Isa’nın Aziz Augustin’e Görünmesi, 1655, Walker Sanat Merkezi, Minneapolis, ABD; Bakire Meryem’in Günahsız Hamileliği, 1665, Louvre, Paris; Genç Kız ve Dadısı, 1665-1675, Ulusal Sanat Galerisi, Washington; Zar Oynayanlar, 1668-1672, Eski Pinakotek, Münih; Meyva Satan Kız, 1668-1672, Eski Pinakotek, Münih; Evde Tuvalet, 1672-1682, Eski Pinakotek, Münih; Kendi Portresi, 1678, Ulusal Galeri, Londra; Azize Katerina’mn Gizemli Evliliği, 1682, Kapuçin Kadınlar Manastırı, Ca-diz; Dilenci Çocuk, Louvre, Paris.

•    KAYNAKLAR: S. Montoto, Murillo, 1932.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi
vikipedi, ekşi

İlgili Makaleler