Tarihi Şahsiyetler

Bartolome de las Casas Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

LAS CASAS, Bartolome de (1474-1566)

İspanyol tarihçi ve din adamı. Latin Amerika Kızılderilileri’ne karşı uygulanan baskıcı politikalara karşı mücadele eden ilk Avrupalılar’dan biridir.

Ağustos 1474’te Sevilla’da doğdu, 17 Temmuz 1566’da Madrid’te öldü. Latin Amerika’da İspanyol istilasının başlarında, 1502’de Batı Hint Adaları’ndan Hispaniola’ya (bugün Santo Domingo Adası) gitti. Kızılderililer’e karşı düzenlenen seferlere katılması karşılığında kendisine üzerinde yaşayan Kızılderili-ler’le Ibirlikte “encomienda”denilen bir toprak parçası verildi. Kızılderililer arasında Hıristiyanlık’ı yaymaya çalıştı. 1512’de papaz oldu. Küba’nın istilasına da katılan Las Casas, sahip olduğu yerli kölelerinin sayısını artırdı.

1514’te Kızılderililer’in içinde yaşadıkları kötü koşullar karşısında, sahip olduğu Kızılderili köleleri genel valiye geri verdiğini ilan etti. 1515’te Kızılderililer’in haklarını savunmak amacıyla Ispanya’ya gitti. Orada Kızılderililer’in konumunu araştırmak üzere kurulan bir komisyonda görev aldı, kolonilerde İspanyolların ve yerlilerin bir arada yaşayabilmelerini ve Kızılderililer’in barışçı yollardan Hıristiyanlık’ı kabul etmelerini amaçlayan bir plan hazırladı. 1519’da İspanyol Diyeti’ne (meclis), Kızılderililer’in ve İspanyolların birlikte yaratacağı yeni bir uygarlığın temeli olarak gördüğü “özgür yerli kentleri” projesini sundu. İspanya kralının projeyi onaylamasından sonra topladığı çiftçilerle birlikte yerleşim bölgesi seçilen Hispaniola’daki Paria Körfezi’ne döndü. Ancak, His-paniolalı toprak sahiplerinin projeye gösterdikleri şiddetli tepki ve Kızılderili saldırıları sonucu proje başarısızlığa uğradı.

1522’den sonra dinsel çalışmalara ağırlık veren, 1523’te Hispaniola’da Dominikan tarikatına giren Las Casas, bu dönemde yerlilerin ezilmesinin Avrupalılaşın “günahı” olduğunu ileri süren yazılar yazdı. Tarikatıyla birlikte “savaş toprağı” denilen ve henüz İspanyollar’ın ele geçiremediği yerli toprakları olan Tuzutlan’da (bugün Kostarika) yerleşti ve orada çok sayıda Kızılderili’yi Hıristiyan yaptı.

İlgili Makaleler