Edebi Şahsiyetler

Balthus Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

BALTHUS (1908 – 18 Şubat 2001 Rossinière, İsviçre)

Polonya asıllı Fransız ressam. Genç kızları betimlediği, şiirsel bir natüralizmin egemen olduğu yapıtlarıyla tanınmıştır.

Balthasar Klossowski de Rola Paris’te doğdu. Polonyalı ressam ve yazar E. Klossowski’nin oğludur. Klasik bir eğitim görmedi. Aile dostları Bonnard ve Derain’in özendirmesiyle yaptığı resimlerle daha küçük yaşta ilgi topladı. Rainer-Maria Rilke de genç Balthus’un ilk resimleriyle ilgilenmişti. Çocukluğu İsviçre’de geçen Balthus sonradan Paris’e yerleşti. Uzun süre sanat çevrelerinden uzak, kent dışında yalnız başına yaşadı. 1961’de Roma’daki Fransız Akademisi’nin müdürlüğüne getirildi. A. Camus’nün La Peşte (Veba) ve E tat de Siege (Sıkıyönetim) adlı yapıtlarının dekorlarını yaptı. 1934’te Paris’te açtığı ilk sergiden sonra 1946’da Galerie des Beaux Arts’daki sergisi ile ünlendi. 1956’da New York Güzel Sanatlar Müzesi, 1966’da Paris Dekoratif Sanatlar Müzesi ve 1968’de Londra’da Tate Gallery’de retrospektif sergileri düzenledi.

Balthus II. Dünya Savaşı’na kadar Bonnard ve Dersin etkisinde şiirsel bir natüralizmin egemen olduğu sokak ve ev içi resimleri yaptı. Bu resimlerinde toprak renklerinin tonlarını kullanarak anıtsal bir ağırbaşlılığa ve yalınlığa ulaştı. 1933’te yaptığı Sokak adlı resmi, gizemli ve düşsel görünümü ile Gerçeküs-tücüler üzerinde büyük etki uyandırdı. Peysajları, portreleri ve natürmortları, Gerçeküstücülük akımının ve Alman Okulu’na bağlı “Nouvelle Objectivite” (Yeni Nesnellik) akımının özelliklerini taşır. 1960’lardan sonra iç dünyanın yansıtılmasına dayanan erotik resimlere yöneldi. Bu resimlerde genellikle düşler içinde dalıp gitmiş genç kızların ve kız çocukların çıplaklıklarını işledi.

•    YAPITLAR (başlıca): Sokak, 1933; Üç Kızkardeş, 1945; La Phalene, 1959.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler