Tarih

Balkan Antantı Nedir, Tarihi, Sebepleri, Tarafları

Ruyalar/balkan-antanti-harita


Balkan Antantı

Öncesi:
Türkiye’nin Lozan Antlaşması’nı yapıp barış düzenine geçmesinden sonra, Balkan devletleri Bulgaristan, Romanya, Yunanistan ve Yugoslavya ile 1929’dan 1933’e kadar iki taraflı dostluk, saldırmazlık, hakem ve uzlaşma antlaşmaları imzaladı.

Sebepleri:
Bu antlaşmalar döneminde Balkan devletleri aralarındaki meselelerin büyük bölümünü çözmeyi başarmış, Balkanlar’da bir işbirliği ortamı oluşturmuşlardı. Aynı dönem içinde Almanya ve İtalya’nın saldırgan politikalar izlemeye başlaması ve özellikle Balkanları ve Orta Doğu’yu hedef almaları Balkan devletlerini endişelendirmiş ve Balkan Antantı’na giden yolda en önemli faktör olmuştur. Balkan Birliği’nin kurulması yolunda çabalara girişildi ve 1930-1934 yıllarında sırasıyle Atina, İstanbul, Bükreş ve Selanik’te dört Balkan Konferansı düzenlendi. Bu konferansların neticesinde Yunanistan’dan bazı toprak istekleri olan ve ilk iki konferansa da katılmış olan Bulgaristan’ın dışında Türkiye, Romanya, Yunanistan ve Yugoslavya Dışişleri bakanları Belgrad’da toplanarak Balkan Antantı tasarısını hazırladılar; antlaşma 9 şubat 1934’te Atina’da imzalandı.
Ruyalar/balkan-antanti” 205″ 134″

Balkan Antantı Maddeleri:
Bir önsöz ve üç maddeden oluşan antlaşmaya göre Antant’ın başlıca amacı, Balkanlar’da bugünkü arazi düzeninin korunması, karşılıklı sınırları güvenlik altına almak, ekonomik ve siyasi iş birliği yapmak ve ortak tehlikelere karşı birlikte hareket etmekti.

Bu amacı gerçekleştirmek için, imzacı devletler, birinci ve ikinci maddelerle şunları kararlaştırıyorlardı:

1.Madde: Türkiye, Yugoslavya, Yunanistan ye Romanya bütün kendi Balkan sınırlarının güvenliğine karşılıklı kefil olurlar.

2.Madde: Yüksek âkitler, bu antlaşmada belirlenmiş olan çıkarlarını bozabilecek ihtimaller karşısında alınacak tedbirler hakkında birbiriyle görüşmeyi taahhüt ederler. Onlar, bu misakı imzalamamış olan öteki herhangi bir Balkan memleketine karşı, birbirine önceden haber vermeksizin siyasî bir harekette bulunmamayı ve diğer âkitlerin onayı olmaksızın başka herhangi bir Saikan memleketine karşı siyasî hiç bîr yükümlülük, altına girmemeyi taahhüt eylerler.

3.Madde: Antlaşmanın yürürlüğü ile diğer Balkan ülkelerinin antanta katılmasına ilişkindi. Maddenin öngördüğü devlet şüphesiz, Bulgaristan’dı; fakat bu ülke Balkan Antantı’na sonradan da katılmadı.

Türkiye Açısından:
Balkan Antantı ile Türkiye batı sınırını güvence altına almış oldu. Balkan Antantı’ndan ilk ayrılan ülke Yugoslavya oldu. Pakt II.Dünya Savaşı’nın ardından dağıldı.

İlgili Makaleler