Nedir ?

Bahriye Nezareti Ne Zaman Kuruldu, Tarihi, Hakkında Bilgi

Bahriye Nezareti, 17 Mart 1867 tarihinde kaptanpaşalık teşkilâtının yerini alan müessese.

1839’da Tanzimat’ın ilânından son­ra bahriyede girişilen ıslahat hareket­leri içinde Bahriye Meclisinin kurulu­şunun ardından yapılan en önemli reform, Osmanlı devlet teşkilâtında uzun bir geçmişi olan kaptanpaşalık müesse­sesinin lağvedilerek yerine Bahriye Ne­zâreti’nin kurulmasıdır. Ancak 1867’de kurulan bu nezâretle 1804’te teş­kil edilen Umûr-ı Bahriyye Nezâreti’ni birbirine karıştırmamak gerekir. Çünkü 1804’te kurulan nezâret Tersane Eminliği’nin yerine geçmiştir. Kaptanpaşalığın kaldırılması fikri ilk defa 1845 yılın­da ortaya atılmıştı. Bu tarihte kaptanpaşalığa Tophâne-i Âmire’de olduğu gi­bi Bahriye Müşirliği denilmesi söz konu­su edilmişse de bu teklif o zamanlar pek dikkate alınmayarak kaptanpaşalık un­vanı Bahriye Nezâreti’nin kurulmasına kadar devam etmiştir.

Bahriye Meclisi’nin kurulmasından son­ra bahriyede önemli değişiklikler yapıl­makla birlikte tersane ve donanmanın idaresi ve malî yönünün düzenlenmesi henüz esaslı bir nizama bağlanamamış­tı. Nitekim kaptanpaşanin malî yardım­cısı olan Bahriye veya Tersane Müste-şarlığı’nın 1861 yılında kaldırılması ile bu sorumluluk tamamen kaptanpaşa-nın üzerinde kalmıştır. Diğer taraftan yine bu yıllarda kaptanpaşanın üzerin­de bazı ek memuriyetler de bulunmak­taydı. Bahriyenin malî, idari ve askerî sorumlulukları yanında esas memuriye­tine İlâve olarak birtakım görevleri de yürütmeye çalışan kaptanpaşa aynı za­manda Meclis-i Hâs üyesi idi. Zamanla denizciliğin daha da önem kazanması, denizcilik meselelerinin gün geçtikçe art­ması sebebiyle kaptanpaşa hem aske­rî hem de idari ve malî işleri yürütmek­te güçlük çekmekteydi. Bu durumu göz önüne alan sadâret makamı 11 Mart ‘1867 tarihinde bir takrir hazırlayarak bundan böyle kaptanpaşanın sadece Donanmayı Hümâyun’un kumandanı ol­masını, idarî ve malî işlerin yeni kurula­cak Bahriye Nezâreti tarafından yürü­tülmesini teklif etmişti. Nihayet çıkan irade ile Bahriye Nezâreti kurulmuş ve ilk nazırlığa Hakkı Paşa tayin edilmiştir. Bu şekilde tersanenin malî işlerinin Bah­riye Nezâreti tarafından yürütülmesine karşılık donanma kumandanlığı kaptan­lık makamına bırakılmış oluyordu.

Bahriye Nezâreti’nin kurulmasından sonra bu nezârete bir muavin, bir de muhasebeci tayin edilmiş, ardından Bah­riye Nezâreti’nin ve kaptanlık makamı­nın görevlerini belirten nizamnameler hazırlanmıştır. Bahriye Nezâreti’ne ter­sane ve donanma ile ilgili bütün işlerin yürütülmesinde en büyük yardımcı kuruluşlar Bahriye (Tersane) İdare ve Ku­manda meclisleri idi. Bahriye nâzın ter­sane ve donanmanın malî durumunu yü­rütmekte tam yetki ile hareket ediyor­sa da bazı askerî konularda, özellikle as­ker alma işlemlerinde kaptanlık maka­mı ile ortak hareket etmek zorunda idi. Fakat kaptanlık makamı nezâretin ku­ruluşundan bir ay sonra kaldırılınca ter­sane ve donanma ile İlgili bütün işler Bahriye Nezâreti’nde toplanmıştır. Bah­riye Nezâreti’nin idarî ve askerî işleri meclisler tarafından yürütülürken Bah­riye Mektebi ile ilgili meseleler Mekteb-i Bahriyye Nezâreti, limanlarla ilgili her türlü hususlar liman memuriyeti (liman reisliği) tarafından idare ediliyordu.

İlk Bahriye Nâzın Hakkı Paşa’dan son­ra 1876 yılına kadar bu göreve gelenle­rin hepsi “bahriye nâzırı” unvanı ile ta­yin edilmiştir. Fakat 7 Mayıs 1876’da ikinci defa olarak bahriye nazırlığına ta­yin edilen Kayserili Ahmed Paşa zama­nında nezâret tekrar kaptan-ı deryalı­ğa çevrilmiştir (3 Haziran 1876). Kayseri­li Ahmed Paşa yedi ay sonra azledilihce yerine Çerkeş Abdi Paşazade Mehmed Rauf Paşa ikinci defa olarak bahriye nâ­zın unvanıyla bu göreve tayin edilmiştir. Mehmed Rauf Paşa’dan sonra 26 Ara­lık 1877’de Mâbeyn-i Hümâyûn ferikliği ve Harbiye Nezâreti de uhdesine verile­rek bahriye nâzın olan Said Paşa (Eğinli) ile ondan sonra 18 Nisan 1878’de ikinci defa bahriye nazırlığına getirilen Mora­li İbrahim Paşa bahriye nâzın unvanını alarak bahriyenin başına geçmişlerdir. Morali İbrahim Paşa’dan sonra 13 Ma­yıs 1878 tarihinde ikinci defa Bahriye Nezâreti’ne getirilen Ahmed Vesim Pa­şa, bahriye nazırlığını tekrar kaptanpa-şalığa çevirmiş, kendisi de “kaptan-ı der­ya” unvanıyla bahriyenin başına geçmiş­tir. Onun ardından gelen Hacı Râsim Paşa da kaptan-ı derya unvanını aldık­tan sonra, 8 Ocak 1880’de bahriye nâ­zın unvanıyla bahriyenin başına geçen Bozcaadalı Hüseyinzâde Hasan Paşa za­manında nezâret tekrar kurulmuş ve bundan sonra bahriye nâzın unvanı de­ğişmemiştir (Mehmed Bahâeddin Dâye-zade, s. 149).

İmparatorluğun sonuna kadar devam eden Bahriye Nezâreti, 23 Nisan 1920’de Türkiye Büyük Millet Meclisi hüküme­ti kurulunca ayrı bir daire halinde Mil­lî Müdafaa Vekâleti’ne bağlanmışsa da Cumhuriyetin ilânından sonra 31 Ara­lık 1924’te ayrıca bir Bahriye Vekâleti kurulmuştur. Cumhuriyet dönemindeki Bahriye Vekilliği 2 Aralık 1927’de kaldı­rılarak bu bakanlığın işleri yeniden Millî Savunma Bakanlığı’na verilmiştir.

Diyanet İslam Ansiklopedisi

İlgili Makaleler