Tarihi Şahsiyetler

Bahir Ersoy Kimdir, Hayatı, Hakkında Bilgi

ERSOY, Bahir (1920 – 1989) Türk, sendikacı. TEKSİF genel başkanlığı ve çalışma bakanlığı yapmıştır.

O dönem Adana’nın bir ilçesi olan Osmaniye’de doğdu, ilk ve ortaöğrenimini Adana’da tamamladıktan sonra bir süre İstanbul Hukuk Fakültesi’nde okudu. Balya işçiliği ve hamallık yaptıktan sonra, 1946’da İstanbul Sümerbank Defterdar Fabrikası’nda işçi olarak çalışmaya başladı. Bir yıl sonra İstanbul Tekstil ve Örme Sanayi İşçileri Sendikası’na üye oldu. Daha sonra İstanbul’da kurulmuş bütün tekstil işçileri sendikalarının bir tek sendikada birleştirilmesi üzerine oluşturulan sendikanın yönetim kurulu üyeliğine seçildi. Bu sendikanın öncülük ettiği ve Türkiye’deki tekstil sendikalarının konfederasyon biçiminde örgütlenmesi çalışmalarına aktif olarak katıldı. 1952’de TEKSİF adını alan bu örgütün genel başkanlığına getirildi. Türk-İş’in kuruluş çalışmalarında görev aldı. 1952 Nisanı’nda Bursa’da tüm sendika temsilcilerinin katıldığı Türk-İş kuruluş kongresinde anatüzük hazırlama komitesinde çalıştı.

Siyasal çalışmalarını Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) içinde sürdüren Ersoy, 1954’te CHP listesinden bağımsız olarak katıldığı seçimleri kazanamadı. Daha sonra üç dönem (1969-73, 1973-77, 1977-80) CHP’den milletvekili olan Ersoy, Aralık 1977’de kurulan Ecevit Hükümeti’nde çalışma bakanlığı yaptı. Bakanlığı sırasında, işçi sendikalarının toplu sözleşme yetkisi alma sorununda ortaya çıkan anlaşmazlıklara çözüm getirmek amacıyla durum saptaması ve “irade beyanı” yoluna gidilmesi için kararname çıkarılmasını sağladı, işçilerin diledikleri sendikayı seçme yöntemi olan “referandum” yolunda önemli bir adım olan bu uygulama işçi çevreleri tarafından olumlu karşılandı. 12 Eylül 1980’den sonra siyasal ve sendikal yaşamdan ayrıldı.

Bahir Ersoy, sendikal yasa, tüzük ve yönetmeliklerin hazırlanması ve uygulanması için uğraş vermiş bir sendikacıdır. Özellikle sendikal yaşamın başladığı 1950’ler ve toplu sözleşme ve grev uygulamasına geçildiği 1960’larda yasa, tüzük ve yönetmeliklerin hazırlanması, yorumlanıp, uygulanması konusunda uzmanlaşmıştır.