Tarihi Şahsiyetler

Babe Zaharias Kimdir, Hayatı, Kariyeri, Hakkında Bilgi

ZACHARIAS, Babe (1895-1956)

ABD’li kadın atlet. Atletizmin çeşitli dallarında başarılı olmuştur.

Babe Ruth Didrickson Zacharias 2 Ocak 1895’te Alabama’da doğdu, 18 Nisan 1948’de New York’ta öldü. Spora meraklı bir pazarlamacının kızıydı. Babasının gençliğinde atletizmle uğraşmış olması nedeniyle ailesinden gerekli desteği gördü. Okuduğu kolejin spor kulübünde yalnız atletizmde değil golf, atıcılık, basketbol ve teniste de başarı gösterdi. 80 m engelli yarışlarındaki başarıları üzerine antrenörler ona yalnız atletizm yapmasını önerdiler. 1932 Los Angeles Olimpiyat Oyunları seçmelerinde 80 m engelli, cirit ve yüksek atlamada ABD’yi temsil etmek hakkım elde etti.

80 m engellide en büyük rakibi Hail oldu. İkisi de finişe aynı zamanda girdiler ve 11.7 yaptılar. Jüri birinciliği ona verdi, Hail ikinci, Güney Afrikalı Clark ise 11.8 ile üçüncü oldu. Cirit atmada rakipleri Alman Braumuller ile Fleischer’i geride bırakıp 43.68 m yaparak ikinci altın madalyasını kazandı. Yüksek atlamada Shiley ile aynı dereceyi yapan Zacharias, 1.66 m’yi ikinci atlayışında geçtiği için gümüş madalya kazandı. Böylece bir Olimpiyat’ta üç kez onur kürsüsüne çıktı.

Zacharias atletizm yaşamı boyunca on iki dünya, altı Olimpiyat ve on yedi ABD rekoru kırmış, atletizmde birbiriyle ilgisi olmayan dallarda şampiyonluklar kazanmış, o dönemin en büyük yıldızı olarak tanınmıştır. Olimpiyatlar’dan sonra sağlığı bozulan atlet, bu kez Golf dünyasının bir numaralı bayan sporcusu oldu ve başarılarından dolayı ABD’ de anıtı dikilen ilk sporcu unvanını aldı. Yalnız ülkesinin değil dünya sporunun da büyük yıldızı olan Zacharias kan kanserinden öldü.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler