Edebi Şahsiyetler

Baba Figani Kimdir, Hayatı, Hakkında Bilgi

Baba Figânî (Ö. 925/1519 [?]) Fars edebiyatında sebk-i Hindî’nin kurucusu sayılan İranlı şair.

Şîraz’da dünyaya geldi. 925’te (1519) öldüğü sırada altmış yaşını aşkın oldu­ğuna göre 860-865 (1456-1461) yıllan arasında doğduğu söylenebilir. Gençli­ğinde baba mesleği olan bıçakçılıkla uğ­raştığından bu sıralarda yazdığı şiirlerde “bıçakçı” anlamına gelen Sekkâkî mah­lasını kullandı. Ancak divanında bu mah­lasla yazılmış herhangi bir şiirine rast­lanmaz. Figânî otuz yaşına kadar Şîraz’­da yaşadı, daha sonra Horasan’a gitti. Bir süre kaldığı Herat’ta başta Abdurrahman-ı Câmî olmak üzere bazı şair­lerle görüştüyse de onlardan beklediği ilgiyi göremedi. Tebriz’e giderek bura­da tanıştığı şairler vasıtasıyla Akkoyun-lu Hükümdarı Sultan Yâkub’un sarayına intisap etti. Sultan Yâkub kendisine “bâbâ-yı şuarâ” unvanını verdiği için Figânî nisbesinin yanı sıra Bâbâ lakabı ile de anıldı. Sultan Yâkub’un ölümünden (896/ 1490} sonra sırasıyla onun oğlu Baysun­gur ile Rüstem, Uğurlu oğlu Ahmed ve Elvend Bey gibi hükümdar ve devlet adamları hakkında methiyeler yazdı. Tebriz’de bazı karışıklıkların çıkması üzeri­ne Şîraz’a döndü; bir süre burada kaldı, ancak Şah İsmail’in zuhuru üzerine tek­rar Horasan’a gitti. Bir müddet Ebîverd’-de ikamet ettikten sonra Meşhed’e geç­ti ve oraya yerleşti. 922 (1516) veya 925′-te (1519) burada öldü. Figânî Muhteşem-i Kâşânî, Örfî-i Şîrâzî, Vahşî-i Bafkl gibi tanınmış şairler üzerinde etkili ol­muştur.

Tezkire yazarları, çok güzel şiirler yaz­dığını belirttikleri Figânfyi Hâfız-ı Şîrâzî’ye benzeterek ona Hâfız-ı Kûçek la­kabını verirler. Fakat çok şarap içtiğini, gittiği meyhanelerde alay konusu oldu­ğunu, ömrünün sonlarına doğru ise iç­kiyi terkettiğini kaydederler.

Figânî’nin divanı günümüze ulaşmış olup kaside, terkibibend, terciibend ve gazellerden oluşur. Kasidelerinin çoğu özellikle Hz. Ali, Şîa imamları, Akkoyunlu hükümdarları Sultan Yâkub, Baysun­gur, Rüstem ile Şah İsmail hakkındadır. Divan Kemal Methûr Dihlevî (Lahor, ts.) ve Süheylî Hansârî ta­rafından neşredilmiştir. Hüseyin Âzâd divandan seçtiği bazı şiirleri Les perîes de la couronne, choix de poesies de Baba Feghani adıyla Fransızca’ya çevir­miştir.

TDV İslâm Ansiklopedisi

İlgili Makaleler