Edebi Şahsiyetler

Azra Erhat Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

Azra Erhat. deneme ve inceleme yazarı, antik Yunan ve Roma dilleri uzmanı,filolog, arkeolog, çevirmen. 1915’te İstanbul-Şişli’de doğdu, 6 Eylül 1982’de İstanbul’da öldü.

İlk ve orta öğrenimini Belçika’da tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi’ni bitirdikten sonra Klasik Filoloji asistanı olarak göreve başladı. 1946 yılında doçent oldu. 1948’de aynı fakültedeki öğretim üyeleri Pertev Naili Boratav, Behice Boran, Adnan Cemgil, Niyazi Berkes’le birlikte üniversiteden uzaklaştırıldı. İstanbul’da çeşitli gazetelerde ve Milletlerarası Çalışma Bürosu’nda (ILO) çalıştı.

Yazılarının çoğu Yeni Ufuklar dergisinde yayımlandı. Bu derginin yazarlarından biri olan Erhat, bu dergi çevresinde gelişen hümanist anlayışın öncüleri arasında yer aldı. Batı uygarlığının kökenini ve Anadolu’ya dayandıran ve Anadolu kültürlerini bir bütün olarak gören Halikarnas Balıkçısı ile aynı görüşleri paylaştı ve aralarında derin bir yakınlık doğdu.

İlk çevirileri Tercüme dergisinde çıktı. Sofokles, Aristophanes gibi yazarların eserlerini Türkçeye kazandırdı. Özellikle eski Yunan klasiklerinden yaptığı çevirilerle tanınmıştır. A. Kadir ile birlikte gerçekleştirdiği İlyada ve Odissea çevirileri referans kabul edilir. A.Kadir ile çevirdikleri İlyada ve Odissea birinci cildi Habib Edib Törehan Bilim Ödülü’nü, üçüncü cildi Türk Dil Kurumu Çeviri Ödülü’nü aldı. 1977’de Hesiodos Eseri ve Kaynakları adıyla basılan kitabı Hesiodos üzerine bir araştırmayı ve Sabahattin Eyüboğlu ile yaptığı iki çeviriyi içeren önemli bir eserdir. Sabahattin Eyüboğlu’nun tüm yazılarını bir dizi halinde hazırlayan Erhat, denemelerinin bir bölümünü İşte İnsan – Ecce Homo ve Sevgi Yönetimi, gezi yazılarını Mavi Anadolu, Mavi Yolculuk kitaplarında toplamıştır. Bu üç isim (Erhat, Eyüboğlu ve Halikarnas Balıkçısı) bir arada “Mavi Yolculuk” terimini Türk ve dünya literatürüne kazandırdılar.

Kansere yakalanan Erhat, Londra’da tedavi gördü, ancak tedavi sonuçsuz kaldı. 6 Eylül 1982’de İstanbul’da vefat etti. İstanbul-Üsküdar Bülbüldere Mezarlığına defnedildi.

Eserleri