Kimdir

Aytül Akal kimdir? Hayatı ve eserleri hakkında bilgi

Aytül Akal kimdir? Hayatı ve eserleri hakkında bilgi: 1952 yılında, İzmir’de doğdu. 1971 yılında İzmir Amerikan Kız Koleji’ni bitirdi. 1999’da uzaktan eğitimle Washington İnternations University’den mezun oldu ve ‘Eğitim’ dalında yüksek lisansını yaptı. Yazı yazmaya çok küçükken başladı. “Yazmak benim için tutkuydu” demektedir. Çocukluğundan bu yana, çeşitli dergilerde yazıları ve röportajları yayın­landı. Yetişkinler için yazdığı şiirleri ‘Kent Duygusu’ kitabında yayınladı (1981). 80’li yıllarda çocuklar için yazmaya baş­ladı. ilk masal kitabı ‘Geceyi Sevmeyen Çocuk’ 1991 yılında yayımlandı. 1995’te iki yazar arkadaşı Aysel Gürmen ve Ayla Çınaroğlu ile birlikte, çocuk edebiyatına nitelikli yapıtlar kazandırmak amacıyla Uçanbalık Yayınları’nı kurdular ve kendi çocuk kitaplarını yayımlamaya başladılar.

Yazar bugüne kadar 2-15 yaş gru­bundaki çocuklar için 100’e yakın kitap yazdı. Masallarla başlayan yazın serü­venini öykü ve oyunlarla sürdürürken, İlkgençlik için serüven romanları (Sü­per Gazeteciler),i yazdı. Yazar Mavisel Yener’le sürdürdükleri tek tema üzerine şiirleşmelerini, ‘Mavi Ay’, ‘Kar Sesi’ ve ‘Denizin Büyüsü; karışık temaları içeren şiirleşmelerini ise, ‘Kuş Uçtu Şiir Kaldı’ ve ‘Şiirimi Kedi Kaptı’ adlı şiir kitapların­da topladı. Ayrıca yetişkinler için biri şiir (Kent Duygusu 1971), ikisi öykü (Beni Bırakma Hayat, 1999), (iki Ucu Yolculuk 2001) üç kitabı Bilgi Yayınları’nda yayın­landı. Dergi ve gazetelerde yazıları, çocuk kitapları için tanıtım ve eleştirileri, yazar, çizer ve çevirmenlerle röportajları ya­yınlanıyor … Bazı öykü ve masalları ders kitaplarında yer alıyor. Akal, bu verimli ve aralıksız sürdürdüğü çalışmaları için şunları söylüyor: “Amacım, ülkemizde ço­cuk edebiyatının standardını yükselterek çocukların okuma alışkanlıklarını geliş­tirmelerine yardımcı olmak. Yazarlığımı, ortağı olduğum ticaret ve sanayi şirketin­deki idari görevlerimle birlikte yürütü­yorum.” Evli olan bayan Akal’ın Evren ve Alper adlı iki oğlu var.

Eserleri: Geceyi Sevmeyen Çocuk, Canı Sıkılan Çocuk, Kardeş isteyen Çocuk, Sabahı Boyayan Çocuk, Masalları Arayan Çocuk, Geceyi Unutan Fil, Şımarık Fil, Kızamık Olan Fil, Büyük Yatakta Kim Yatacak, iki Kavgacı Ağaç, Gezmeyi Se­ven Ağaç, Dilek Ağacı, Dünyanın En Güzel Ağacı, Meraklı Uzay Çocuğu, Üç Uçan Ço­cuk, Kimin Yatağı Uçuyor, Uzaylı Çocuğun Ödevi, Çöp Kafalı Çocuk, İp Bacaklı Uzaylı Çocuk, Fasulye Motorlu Uçan Daire, Çiko­lata Çocuk, Reklamları Çizen Çocuk, Cam Sıkılan Aydede, Cadı Burunlu Fabrika, Park Yiyen Robot, Denizin Altını Merak Eden Vapur, Buruşuk Kağıt Parçası, Ren­gini Arayan Top, Yaramaz Trafik Lamba­sı, ışığını Yitiren Yıldız, Bu Dünya Kimin? Suda Oynamayı Kim Sevmez, Küçük Ker­tenkele, Ormandaki Apartman, Masalını Arayan Ejderha, Ormanın Renkleri Kim­de, Ormanın Yeni Komşuları, Eğlence ÜL­kesini Arayan Dinozor, Yatağın Altındaki Harfler, Soru Balonları, Kitap Perisi. Ka­ranlıktan Korkan Çocuk, Sinderella Ol­mak İsteyen Çocuk, Üç Sihirli Öpücük, Üç Gözlü Çocuk, Uyumak istemeyen Zürafa, ışıkları Dolaşan Çocuk, Bana Bir Rüya Ver, Ben Büyüğüm, Dağınık Çocuk, Küçük Anne, Nerden Çıktı Bu Kardeş?, Ben Mi­nicik Bir Bebektim. Atatürk Olmak, Şeker Canavarı, Uyku Canavarı, Kitap Canavarı, Oğlum Ben Çocukken, Kızım Ben Çocuk­ken, Oğlum, Nerdesin, Kızım, Nerdesin, Babam Duymasın, Aç Perdeyi Ben Gel­dim, Süper Gazeteciler, Süper Gazeteciler 2, Parktaki Esrar.

Türkçe-İngilizce kitapları: Sanat­çının Sihirli Odası/The Artist’s Magi­cal Studio, Kardeşimin Sihirli Okulu/My Brother’s Magical School, Dedemin Sihirli Dolabı/My Grandad’s Magical Wardrobe, Küçük Prens’in Doğum Günü/The Little Prince’s Birthday, Saray Horozu’nun Do­ğum Günü/The Palace Cockerel’s Birt­hday, Mevsimler Kralı’nın Doğum Günü.

Kaynak: Türk Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Ansiklopedisi, 2. Cilt, Hasan Latif SARIYÜCE, Nar yayınları, 2012

İlgili Makaleler