Tarihi Eserler

Aya Yorgi Manastırı (Tarihi Mekanlar ve Eserler)

tarihi_eserler_4/ayayorgii_ Aya Yorgi Manastırı

Aya Yorgi Manastırı, Büyükada’da bulunan manastır.

Patrikhane kayıtlarından alınan bilgilere göre Aya Yorgi Manastırı’nın inşa ediliş tarihi 1751’dir. Bu tarihte inşa edilmiş olan küçük kilise, şapel ve dua yeri eski kilise olarak bilinir ve iki katlı, kiremit örtülü küçük bir yapıdır. Tepede çan kulesinin arkasındaki kesme taştan yapılmış olan kilise ise yeni Aya Yorgi Kilisesi’dir ve 1905 yılında inşa edilmiş, 1909 yılında kullanıma açılmıştır.
tarihi_eserler_4/ayayorgi_
– Hiristiyan inanışına göre, Aya Yorgi’ye yürüyerek çıkan insanlar “yarı hacı” sayılırlar. (Efes’teki Meryem Ana Kilisesi’nin ziyareti ile “Tam Hacı”lık gerçekleşir.)

Büyükada’nın ikinci ve en yüksek tepesi olan Aya Yorgi Tepesi’nde bulunan ünlü bir kiliseden, Aya Yorgi Kilisesi’nden söz edeceğiz şimdi… Ayayorgi Tepesi ya da sonraki ismiyle Yüce Tepe’ye uzun bir yokuşu çıkarak varıyorsunuz. Manzara olağanüstü… Kır kahvesinde bir yandan yorgunluğunuzu atarken bir yandan Aya Yorgi Kilisesi’nin hikayesini dinleyin. Kaynaklar, Ayayorgi Tepesi’nde bulunan manastırın 963 yılında, Bizans İmparatoru Nikiforos Fokas tarafından yaptırıldığı yazmakta. Bugün gördüğünüz Aya Yorgi Kilisesi ise 1905 tarihini taşımakta. Kiliseden aşağı doğru indiğinizde 1751 tarihini taşıyan bir başka kilise ile karşılaşıyorsunuz.

İlgili Makaleler