Felsefe Yazıları

Avamın Bakış Açısı ve Üç İdam Mahkumu (Felsefi Anekdot)

Avamın Bakış Açısı ve Üç İdam Mahkumu tarih-2/giyotin-cellat” 212″ 198″

Geçmiş zamanın bir döneminde, bir rahip, bir büyücü ve bir mucit idama mahkum edilirler. Rahibin suçu dini kendi emellerine alet ederek halkı kandırmak, büyücünün suçu halkın huzurunu bozan büyüler yaparak halkı kandırmak ve mucitin suçu ise; Şeytan icadı makineler yaparak halkı kandırmaktır. Bu üç insanın giyotinle öldürülmesine karar verirler. İnfaz edilme günlerinde bütün halk infaz meydanında toplanır. Mahkumlara idam edilme sırası için kura çektirirler. Kurada
1. sıra rahibin,

2. sıra büyücünün, 3. sırada mucidin olur.

Rahibi yatırırlar giyotin sehpasına ve ona sevdiklerine birşeyler söylemesi ve son duasını etmesi için zaman verirler. Sonra, sorarlar; “Son sözlerin ne diye” Rahip hiçbirşey söylemez. Bunun üzerine cellat, giyotin bıçağını havada tutan ipi sıkıştırıldığı yerden ayırır ve bıçak hızla aşağı inmeye başlar. Ama o da ne? Bıçak, tam rahibin boynu üzerinde durur. Halkta hayret dolu bakışlar ve konuşmalar başlar. “Bu adam tanrının korumasında, bunu idam edemeyiz derler.” ve  rahibiı serbest bırakırlar.

2. sıradaki büyücüyü yatırırlar giyotin sehpasına. Onada aynı şartları sağladıktan sonra, cellat giyotin bıçağını havada tutan ipi sıkıştırıldığı yerden ayırır ve inanılmaz bir durum. Bıçak yine büyücünün boynu üzerinde durur kalır. Halkta yine benzer konuşmalardan sonra, büyücüde serbest bırakılır.

Ve… mucide gelir sıra. Yatırırlar mucidi giyotin sehpasına ve onada sevdiklerine son söz söylemesini ve son duasını etmesi için zaman verirler. Ve sorarlar mucide “Son sözlerin ne?” diye. Mucit düşünen gözlerle sürekli başının üzerindeki bıçağa bakmaktadır ve birden mucit; bağırır ve der ki: “Buldum, buldum, buldum.”Sorarlar oradikiler “Neyi buldun?” diye.

Mucit; “Şuradaki demir tırnak sıkışmış ve giyotin bıçağının tamamen kapanmasını engelliyor der. Sonra; demir tırnağı sıkıştığı yerden ayırır. Cellatda, giyotin bıçağını havada tutan ipi sıkıştığı yerden ayırır. Veeeee…. bıçakta mucidin başını vücudundan ayırır.

İlgili Makaleler