Edebi Şahsiyetler

Aurélien Lugne-Poe Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

LUGNE-POE, Aurelien (1869-1940)

Fransız tiyatro oyuncusu ve yönetmen. Döneminde sahneye çıkardığı yeni oyunlar nedeniyle “yazar kâşifi” olarak anılmıştır.

Aurelien Marie Lugne-Poe Paris’te doğdu, Villeneuve-les-Avignon’da öldü. Tiyatroya lisedeyken başladı. Sonra konservatuvara yazıldı. Theâtre Libre’de Antoine’la, daha sonra Theâtre d’Art’da Paul Fort ile çalıştı. Bu tiyatronun yöneticiliğine geldikten sonra geliştirip ünlü Theâtre L’Oeuvre’u kurdu. Burada 1893’ten 1929’a değin birçok yeni oyunun Fransa’da tanınmasını sağladı. Maeterlinck, Ibsen, Strindberg, Gorki, Hofmannsthal ve Hauptman’ın oyunlarını sahneledi. L’annonce faite â Marie (“Meryem’e Müjde”) oyununu sahneleyerek Claudel’in ün kazanmasını sağladı. Bir yandan genç oyun yazarlarını desteklerken, başka ülkelerin çağdaş oyunlarından en iyi örnekleri de sunarak modern Fransız tiyatrosunun gelişmesine yardım etti. Oyuncu olarak en son 1908’de, Londra’da sahneye çıktı. Daha sonraları uzun süre Eleonara Duse’un menecerliğini yaptı.

•    YAPITLAR (başlıca): Yönettiği Oyunlar: Pellas etMelisande; L’Intruse; Interiur, (“İç”); Rosmerskolm; Monna Vanna; Salome; Kral Übü, 1896; L’annonce faite a Marie, 1912, (“Meryem’e Müjde”). Kitap: La parade, 4 cilt, 1930-1946, otobiyografi, (“Geçit”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi