Tarihi Şahsiyetler

August Wilhelm von Hofmann Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

HOFMANN, August Wilhelm von (1818-1892)

Alman kimya bilgini. Organik kimya alanındaki çalışmalarıyla anilin boya sanayiinin temellerini atmıştır.

8 Nisan 1818’de Giessen’de doğdu, 2 (ya da 5) Mayıs 1892’de Berlin’de öldü. Felsefe ve hukuk okuduktan sonra kimyaya yönelerek, dönemin en ünlü kimyacılarından Liebig’in öğrencisi oldu. 1845’te hocasının önerisi ve Prens Albert’in atama emriyle, Londra’da yeni kurulan Kimya Koleji’nin yöneticiliğine getirildi. Buradaki 20 yıllık görev süresince İngiltere’de kimyanın gelişmesine katkıda bulunan ve 1851’de Royal Society üyeliğine seçilen Hofnnann 1865’te Almanya’ya döndü ve Berlin Üniversitesi ’ndeki kimya profesörlüğünün yanı sıra 1868’de kurduğu Alman Kimya Topluluğu’nun da uzun yıllar başkanlığını yaptı. Ülkesinde kimya öğretiminin ve kimya sanayiinin gelişmesine katkıları nedeniyle 1888’de kendisine soyluluk sanı verildi.

Hofmann’ın hemen hemen tüm çalışmaları organik kimya alanındadır. Kömür katranından elde edilen bileşikler, türevleri ve tepkimeleri üzerinde yaptığı uzun çalışmalar sonucu, 1862’de, öğrencileriyle birlikte kömür katranından anilini ayırması, başta anilin olmak üzere tüm sentetik boya sanayiinin doğuşunu hazırlamıştır. Öte yandan bu çalışmalar Hofmann’ın aminlere yönelmesine yol açmış, dörtlü amonyum tuzlarını bularak bütün aminlerin amonyağın biçimsel türevleri olduğunu ileri süren Hofmann’ ın bu görüşü Gerhart’ın “tipler kuramı”nın kaynağı olmuştur.

1867’de akkor halindeki platinin üzerinden metil alkol buharı geçirerek elde ettiği formaldehitin yanı sıra hidrobenzeni, izonitritleri ve August Cahours (1813-1891) ile birlikte alil alkolü bulan Hofmann’ın bir amitin amine çevrilmesine ilişkin yöntemi de “Hofmann tepkimesi” adıyla bilinir.

Buhar yoğunluklarından sıvıların molekül ağırlığını saptamak üzere bir yöntem geliştiren ve kadmiyum, fosfor ve titanyum kimyasına katkılarda bulunan Hofmann, 19.yy’m önde gelen kimyacıları arasına girmiştir.

•    YAPITLAR (başlıca): An Introduction to Modem Che-mistry, 1865, (“Modern Kimyaya Giriş”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi