Edebi Şahsiyetler

August Wilhelm Schlegel Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

SCHLEGEL, August Wilhelm (1767-1845) Alman, şair, yazar ve eleştirmen. Yapıtlarında Romantik dönemin düşüncelerini dile getirmiştir.

5 Eylül 1767’de Hannover’de doğdu, 12 Mayıs 1845’te Bonn’da öldü. Eleştirmen ve edebiyat kuramcısı Johann Elias Schlegel’in (1719-1749) yeğeni, şair ve düşünür Friedrich Schlegel’in kardeşidir. Liseyi Hannover’de okuduktan sonra Göttingen’de tannbilim, ardından da felsefe okudu. 1791-1795 arasında Amster-dam’da özel öğretmenlik etti. 1795’te Jena’ya dönerek 1797’ye kadar Schiller’in çıkardığı Horen dergisinde, ayrıca da Musenalmanach ve Allgemeine Literatur-Zeitung adlı dergilerde çalıştı. 1797’de üniversite dışından doçent oldu. 1798-1800 yıllarında kardeşiyle birlikte Romantik dönemin önemli dergilerinden Atbenaum’u çıkardı. 1816-1817 yıllarında Paris’te Sanskritçe öğrendi ve Bonn Üniversitesi’nde Eski Hint Filolojisi Böiümü’nü kurdu. 1818’de Bonn’da sanat tarihi ve edebiyat profesörü oldu.

Schlegel edebiyat alanında, kendisinden üstün bir şair olan kardeşinin gölgesinde kalmıştır. Schiller’in izinde felsefi konulu baladlar yazmıştır. Oyunlarında ise Goethe’nin etkisi görülür. Özgün olmaktan çok, kardeşinin düşüncelerini sistemleştirmiş ve onların yaygınlaşmasını sağlamıştır. Romantik dönemin edebiyat, güzel sanatlar ve felsefe alanındaki görüşleri doğrultusunda yazdığı makaleleriyle de yorumcu ve eleştirmen olarak ün kazanmıştır. Üniversitelerde Doğu dilleri ve edebiyatlarının okutulmasına öncülük etmiştir. Dante ve Calderon’dan çok başarılı çevirileri vardır. Ludwig Tieck’le birlikte Shakespeare’den de çeviriler yapmıştır.

• YAPITLAR (başlıca): Über schöne Literatür und Kunst, (ö.s.), J.Minor (der.), 1884, (“Edebiyat ve Sanat Üzerine”); Geschichte der deutschen Sprache und Poesie, (ö.s.), J.Komer (der.), 1913, (“Alman Dili ve Şiiri Tarihi”); Vorlesungen über dramatische Kunst und Literatür, (ö.s.), G.V. Amoret-ti (der.), 1923, (“Dramatik Sanat ve Edebiyat Üzerine Dersler”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler