Edebi Şahsiyetler

August Strindberg Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

STRINDBERG, August (1849-1912)

İsveçli oyun yazarı, romancı ve şair. 19. yy tiyatrosunun en önemli temsilcilerindendir.

22 Ocak 1849’da Stockholm’da doğdu, 14 Mayıs 1912’de aynı kentte öldü. Yoksul ve çok çocuklu bir
ailenin oğluydu. Geri düzeydeki çocukların devam ettiği bir ilkokulda okudu. Bu sıralarda annesini yitirmesi, babasının da evdeki genç hizmetçiyle evlenmesi onu önemli ölçüde etkiledi. Ortaokulda fen bilimlerine ilgi duydu. Jeoloji, astronomi, tıp, biyoloji ve kimya konularıyla tüm yaşamı boyunca ilgilendi.

Çok yönlü uğraşları ve ilgi alanları olmasına karşın, 1867’de yazıldığı UppsalaÜniversitesi Tıp Fakültesi’n-den, maddi olanaksızlıklardan ötürü, bir yıl sonra ayrılmak zorunda kaldı. Para kazanmak için öğretmenlik, tiyatro oyunculuğu ve gazetecilik gibi çeşitli işlere girip çıktı. Aynca resme ilgi duydu ve doğalcı (natüralist) resimler yaptı. Fen bilimleri üzerine, özellikle kimya dalında ciddi çalışmalara girişti. Yazarlığa 1869’da başladı. İlk oyunları Fritankaren (“Özgür Düşünür”) ve Hermione idi. 1874-1882 arasında Kraliyet Kütüphanesinde çalıştı. Bu yıllarda bibliyografya ve tarihle ilgilendi. 1882’de tiyatro oyuncusu Siri von Essen’le evlendi ve ertesi yıl birlikte Paris’e yerleştiler. Strindberg evlilik yaşamına uyum sağlayamadığından yapıtlarında bu kurumu sık sık yeriyordu. 1884’te yazdığı Giftas(“Evliler”) adlı kitabındaki öykülerinde kadına ve kadın özgürlüğü kavramına sert, kimilerine göre de tutucu eleştiriler yöneltti.

Yapıtın yarattığı tepkiler sonucu mahkemeye verildi. Bu olay onun ruhsal bunalımının artmasına ve karısıyla arasının bozulmasına neden oldu. 1885’te İsviçre’ye yerleşti. Kendisini akıl hastanesine kapatacağından kuşkulandığı karısıyla ilişkisini En dâres försvars-tal (“Bir Delinin Savunması”) adlı romanında anlattı. 1893’te boşandı ve başka bir evlilik yaptı. Ancak, bu da bir yıldan fazla sürmedi. Infemo adlı romanında 1894-1895 yıllarındaki bunalımlı Paris dönemini anlattı. Geçirdiği krizler onda mistik yönelişi körüklemişti. 1899’daStockholm’a döndü ve tiyatro oyuncusu Harriet Bosse ile evlendi. Svanevit (“Karbeyaz”) adlı oyununu karısına evlilik armağanı olarak yazdı. Ancak, oyun 1902’de sahnelendiğinde Strindberg, Bosse’den de ayrılmıştı.

İlgili Makaleler