Filozof Biyografileri

August Messer Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

MESSER, August (1867-1937)

Alman, filozof ve eğitimci. Düşüncenin deneysel psikolojisi konusundaki çalışmalarıyla tanınmıştır.

11    Şubat 1867’de Mainz’da doğdu, 11 Temmuz 1937’de Rostock’ta öldü. Mainz’da ortaöğrenimini bitirdikten sonra değişik üniversitelerde felsefe, pedagoji ve psikoloji okudu. 1904’te Giessen Üniversitesi’ nde felsefe, psikoloji ve pedagoji profesörü olarak görevini sürdürdü.

Külpe’nin felsefe anlayışından esinlenen Messer düşüncenin kaynağı, gelişimi ve biçimlenişi üzerinde durdu. Bu konuyla ilgili sorunların çözümünde deneysel psikoloji yöntemine uyulması gereğini vurguladı. Empfindung und Denken (“Duyum ve Düşünce”) adlı yapıtında bu konuyu inceleyerek düşünme eylemiyle onun ürünü olan düşüncenin psikoloji açısından oluşumunu açıklamayı amaçladı. Ayrıca Kant’m düşüncesindeki gelişimi, bilgi kuramını özdeş yöntemle çözümlemeye koyuldu. Messer’in öteki çalışmaları pedagoji, çağdaş felsefe, yaşam felsefesi, değerler felsefesi gibi değişik konuları içerir.

•    YAPITLAR (başlıca): Empfindung und Denken, 1908, (“Duyum ve Düşünce”); Psychologie, 1914, (“Psikoloji”); Immanuel Kant’s Leben und Pbilosophie, 1924, (“Immanuel Kant’ın Yaşamı   ve Felsefesi”); Geschichte der Padagogik, 1925,(“Pedagoji Tarihi”); Lebensphilosophie, 1931, (“Yaşam Felsefesi”)

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi