Edebi Şahsiyetler

August Boeckh Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

BOECKH, August (1785-1867)

Alman tarihçi. Antik Çağ yazıtlarının okunması ve derlenmesi konusunda önemli çalışmalar yapmıştır.

24 Kasım 1785’te Almanya’da Karlsruhe’de doğdu, 3 Mart 1867’de Berlin’de öldü.

Halle Üniversitesi’nde filolog Friedrich August Wolf’un ve Friedrich Schleiermacher’in öğrencisi oldu, onların görüşlerinden etkilendi. 1807’de doktorasını aldı ve Heidelberg Universitesi’nde ders vermeye başladı. Aynı yıl profesör oldu. 1811 ’de Berlin Üniversitesi’ne geçti. Dekanlık ve rektörlük yaptı. Boeckh, özellikle klasik Antik Çağ üzerine çalıştı. Sayısız yazıt ortaya çıkarttı, bu yazıtların yardımıyla Eski Yunan uygarlığını en ince ayrıntılarına dek büyük bir titizlikle inceledi. Yazıtlar, Berlin Bilimler Akademisi’nin yardımıyla Corpus ınscriptionum grae-carum adıyla yayımlanmaya başlandı. Bu büyük proje ölümünden sonra öğrencileri tarafından sürdürüldü. Staatshaushaltung der Athener (“Atinalılar’m Devlet Bütçesi”) adlı kitabında Atina’nın iktisadi yaşamını ele aldı. Nüfusun toplumsal yapısını, meslekleri, günlük yaşam koşullarını, ülkenin doğal kaynaklarıyla çalışan nüfus arasındaki ilişkiyi irdeledi. Devletin, harcama ve gelirlerini, savaş ve barış dönemlerindeki mali durumunu inceledi. Bunların Atinalılar’ın düşünsel gelişimi açısından önemini araştırdı. Bu kitap Antik Çağ’a ilişkin araştırmaların çoğu için önemli bir kaynak oldu.

Boeckh çalışmalarıyla ve yetiştirdiği öğrencilerle 19.yy tarih bilimini önemli ölçüde etkiledi. Antik Çağ yazıtlarının çözümü konusundaki katkılarıyla da bu alana yönelik bilimsel çalışmaların temelini attı.

•    YAPITLAR (başlıca): De metris Pindari libri III, 1811, (“Pindaros’un Şiirlerindeki Vezin”); Staatshaushaltung der Athener, 1817-1840, (“Atinalılar’ın Devlet Bütçesi”); Corpus inscriptionum graecarurn (ölümünden sonra tamamlanmıştır), 4 cilt, 1825-1877, (“Yunan Yazılı Belgeleri”).

•    KAYNAKLAR: M.Hoffmann, August Böckh, 1901; U.Wilamowitz-Moellendorf, Geschichte der Philologie, 1921.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler