Edebi Şahsiyetler

Attila Jozsef Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

20.yy başlarının devrimci şairleri arasında yer alan Jözsef, Macar edebiyatında Modern Okul’un öncüsü olan şair Endre Ady’den çok etkilenmiştir. Ffalk şiirini, Dışavurumculuk (Ekspresyonizm), İzlenimcilik (Empresyonizm), Gerçeküstücülük (Sürrealizm) etkileriyle ele almış, özgün bir üslup geliştirmiştir. Şiirlerinde modern yaşamın karmaşık sorunlarını ifade etmiş, ama her zaman bunları aşan bir umudu vurgulamaya yönelmiştir. Yaşamın temel güzelliğine ve uyumuna duyduğu inancı, bir yandan toplumsal gelişim yasaları çerçevesinde, bir yandan da başkaldı-ncı bir duyarlılıkla dile getirmiştir. Bu dönem Avrupa şiirinde ağır basan çözümsüzlük duygusuna karşılık, Jozsef’in şiirinde açığa vurulan bir yalnızlık ve acının üstesinden gelmeye çalışan bir bakış, aşka, insancıllığa, düzene, aklın zaferine duyulan bir özlem vardır.

Jözsef dışavurumcu ve gerçeküstücü öğeler kullanmakla birlikte gerçeklik tonunu kaybetmemiş, ele aldığı konular bakımından da melankolik gerçekçi denebilecek bir tutum ortaya koymuştur. Konularını genellikle yoksul insanların yaşantısından seçmiştir. İşçi mahallelerinin yorgun insanları, solgun köy manzaraları, şiirinin belkemiğini oluşturur. Birçok şiirinde anlattığı annesi, onun için işçi sınıfının simgesi olmuştur.

• YAPITLAR (başlıca): Szepseg koldusa, 1922, (“Güzellik Dilencisi”); Nem en kiâltok, 1924, (“Bağırmamalıyım”); Ninesen apâm sem anyâm, 1929, (“Ne Babam Var Ne Anam”); Dönstd a töket, 1930, (“Kökleri Kesmek”); Külvdrosi ei, 1931, (“Yaz Geceleri”); Medvetânc, 1934, (“Ayıların Dansı”); Nagyon faj, 1936, (“Çok Acı Veriyor”).

Türk Ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler