Edebi Şahsiyetler

Attila Galatalı Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

GALATALI, Atilla (1936 – 25 Mayıs 1994)

Türk seramik sanatçısı. Sanat seramiğine resim ve mozaikten kaynaklanan bir üslup getirmiştir.

17 Mayıs 1936’da Arhavi’de doğdu. 1945’te Trabzon Lisesi’ni bitirdi,1957’de Bedri Rahmi Eyuboğlu’nun özel atölyesinde mozaik çalışmaya başladı. Aynı yıl işitme duyusunu yitirdi. 1959’da İstanbul Belediyesi’nin açtığı sanat yarışmasını kazandı ve Belediye Sarayı’nın makam katında başka sanatçılarla ortak yapılan mozaik pano çalışmasından sonra, seramiğe yöneldi. Seramikçi İsmail Hakkı Oygar ile yakın ilişki kurdu, bir seramik fabrikasının sanat atölyesindeki çalışmalara katıldı, üç yıl bu atölyeyi yönetti. 1964’te kendi özel seramik atölyesini açtı. 1961 ’de Türk Seramikçileri Derneği’nin sergisinde birincilik ödülünü aldı. 1960’tan başlayarak yurt içinde ve dışında birçok sergiye katıldı. Katıldığı sergi ve yarışmalarda, yirmi dört tanesi birincilik olmak üzere çeşitli ödüller kazandı. 1985 yılında seramik üzerine kuramsal araştırmalar yapmaya ve yazmaya başladı. Sanat Çevresi Dergisi’nde “Eleştirim” başlıklı ilk yazısı yayınlandı.

1960-1984 arasında altısı mozaik pano olmak üzere, beş ile altmış metre kare arasında yüz otuz beş özgün duvar panosu gerçekleştiren Galatalı, sanat seramiğinde kendine özgü bir üslup geliştirmiştir.

•    YAPITLAR (başlıca): İstanbul Belediye Sarayı makam katında altı mozaik pano; Türkiye Büyük Millet Meclisi iç mekân masa panoları, Ankara; Hacettepe Üniversitesi girişinde seramik pano, Ankara.
Kitap: “Toprağın ve Güneşin Ozanı”

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler