Bilim ve Sağlık

Astım ve Eklem İltihabına Denizyıldızı Derman Olacak (Bilim ve Sağlık)

Bilim adamları, dikenli denizyıldızlarının astım, saman nezlesi ve eklem iltihabı gibi hastalıklar için yeni tedavi imkanı doğurabileceğini düşünüyor.

GlycoMar isimli deniz bijoteknoloji merkezinden doktor Charlie Bavington, “denizyıldızları, bakteri, larva ve virüslerin olduğu deniz ortamında yaşıyor ancak dış yüzeyleri sayesinde bu maddeler denizyıldızlarına yapışmıyor” diyor.

Dikenli denizyıldızlarının kabuğunu çevreleyen yumuşak dokunun yeni ilaç yapımında kullanılabileceği düşünülüyor.

İltihap, vücudun yaralanma ya da enfeksiyonlar karşısında verdiği doğal tepki, ancak iltihaplı hastalıklar bağışıklık sisteminin doğru çalışmamasından kaynaklanıyor.

Sağlıklı insanlarda damarda kolayca hareket eden akyuvarlar, iltihaplı hastalıkların görüldüğü kişilerde damar çeperlerine yapışıyor ve dokulara zarar veriyor.

Denizyıldızlarının kabuğundaki yapışkan sıvının damaları koruyup bu sorunu önleyebileceği düşünülüyor.

Londra’daki Kings College Üniversitesi’nden Clive Page, “denizyıldızları, bizim için işin zor kısmını yaptı” diyor.

Page, araştırmacıların insanları etkileyen durumlara çare bulabilmek için yıllarca doğada ipuçları araması gerektiğini, ancak denizyıldızlarının geçirdiği binlerce yıllık evrimin iltihaplı hastalıkların tedavisi konusunda önemli cevaplar verdiğini söylüyor.

Page, denizyıldızlarından ilham alınarak üretilecek ilaç üzerine çalışmaya başladıklarını, ancak çalışmaların hemen sonuç vermesini beklememek gerektiğini de ekliyor.