Nedir ?

Astım Nedir, Ne Demek Astım Belirtileri

Astım

Astım, akciğerlerimizde solunum yollarının kesintisiz bir iltihap sonucunda oluşan aşırı derecede duyarlılık gösterip ve bazı etkenlerle zaman zaman daralmasına neden olan bir solunum yolu hastalığıdır.

Astım Belirtileri

Hastalarda zaman zaman hırıltılı soluma sesleri, nefes darlığı ve öksürük görülür. Astımda belirtilerin aniden ortaya çıkmasına astım atağı veya astım krizi adı verilir. Soğuk hava, sigara dumanı ve kirli hava, mikrobik hastalıklar, aşırı yorgunluk; ağaç ve çiçek polenleri, hayvan tüyleri gibi alerji yapıcı maddeler ve psikolojik bozukluklar astım şikayetleri‘ni artırmakta ve Astım Krizlerini tetiklemektedir.

Hastanın evinde ve çevresinde alınabilecek önlemlerle Astımlı bir hastanın hayatını kolaylaştırmak ve Astım ataklarının önüne bir nebzede olsun geçmek mümkündür.

Astımlı Hastalar İçin Tavsiyeler

Öncelikle, evin içinde hayvan beslenmemeli. Sigara, sprey, parfüm gibi duman ve kokular evden uzak tutulmalıdır. Özellikle astımlı kişinin yatak odasını halı ve kilim gibi tozu ve küfü çeken eşyalarından uzak tutmalıdır. Yatak takımları toz geçirmeyen fermuarlı nevresim takımları ile kaplanmalı, çarşaf ve nevresimler sık sık ve çok sıcak suda yıkanıp güneşte iyice kurutulmalıdır. Ev ve odaları günde en az bir kez havalandırmaya özen gösterilmelidir.

İlgili Makaleler