Tarihi Eserler

Aslanhane (Ahi Şerafettin) Camii (Tarihi Mekanlar ve Eserler)

Tarihi-Eserler-1/arslanhane camii_ Aslanhane (Ahi Şerafettin) Camii

Arslanhane Camii veya Ahi Şerafettin Camii, Ankara’nın Samanpazarı mahallesinde bulunan Selçuklu dönemine ait bir camidir.

Cami 13. yüzyıl başında Ahiler döneminde yapılmış, 1289-1290’da ilk restorasyonu Ahi Şerafeddin tarafından yaptırılmıştır. Minberindeki bir kitabeye göre mimarı Ebubekir Mehmet’tir.

Düz, ahşap tavanlıdır, mihrabı Selçuk çinileri ile kaplıdır ve iki yanda ahşap sütunlar dizilmiştir. İnşaatta kullanılan taşların bazıları Roma ve Bizans döneminden yapılardan kalmadır. Çatısı kurşun kaplamalıdır. Kuzey, güney ve batı yönlerine açılan üç kapısı vardır.

Caminin kurucusu Ahi Şerafettin, caminin karşısında bir Selçuklu türbesinde yatar. Cami “Arslanhane” olarak da bilinmesinin nedeni, türbenin duvarına gömülü olan antik aslan heykeldir.
Tarihi-Eserler-1/arslanhane cami_ Planı uzunlamasına beş sahınlı bazilikal tiptedir. Roma ve Bizans’ın eski yapılarından toplanan taşlarla yapılmıştır ve bugün üzeri sivri kurşun kaplama çatıyla örtülmüştür. Caminin kuzeydoğu duvarına bitişik olan tek şerefeli minare, taş kare kaideli ve silindirik tuğla gövdelidir. 12 pencere ile aydınlanan caminin içinde, altışardan dört sıra olarak dizili 24 çam sütundan on altısı çatıyı, sekizi kadınlar mahfilini taşır. Tavanı ağaç oymalıdır. Tavana kadar yükselen çinilerle süslü mihrabı, Selçuklu dönemi mihraplarının en güzel örneklerinden biridir. Caminin doğusunda bulunan türbe duvarına gömülü antik aslan heykelinden dolayı Aslanhane Camii olarak anılır.