Edebi Şahsiyetler

Aşık İhsani Kimdir, Kısaca Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

ÂŞIK İHSANÎ, halk şairi (Diyarbakır 1930 – 21 Nisan 2009). Halk şairlerinin yetiştikleri geleneklere uygun olarak çevresinde yaşayan ustalardan elaldı. Kendi kendini yetiştirdi. Kendi gibi saz çalan karısı Güllüşah’tan ayrılıncaya kadar onunla birlikte Ankara, İstanbul, Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Konya, Adana ve Anadolu’nun daha birçok yerini dolaştı. Devrim hareketlerine katıldı. Bu yüzden birkaç defa hapse atıldı. 1977’de Almanya ve Belçika’ya gitti ve bu ülkelerde de televizyon programlarına katılıp, ödüller aldı.1979’da Avusturalya’ya gitti. Fransa Cumhurbaşkanı ile İngiltere Kraliçesi başta olmak üzere dünya liderleri tarafından devlet konuğu olarak ağırlandı.

12 Eylül 1980 askeri harekatın ardından yurtdışına giden ve uzun yıllar Fransa’da yaşayan Aşık İhsani, 1995’te memleketi Diyarbakır’a döndü. Diyarbakır’daki yerel TV kanallarında da zaman zaman sazıyla ve bestelediği türküleriyle programlara katıldı.

Son yıllarında Diyarbakır’da yaşayan Aşık İhsani 21 Nisan 2009’da Diyarbakır’da öldü.

Halk şiirine devrimci bir düşünce sokan İhsanî, yöresel konulardan çok toplumsal sorunları işledi. Şiirlerinde genellikle aşk ve toplum sorunlarının ağır bastığı görülür. Âşık İhsanî halk şiirinde toplumcu, devrimci ve eylemci bir tutumun öncüsü sayılır.

Eserleri