Tarihi Şahsiyetler

Arthur Stanley Eddington Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

EDDINGTON, Arthur Stanley (1882-1944) İngiliz, astrofizikçi. Yıldızların iç yapısı ve görelilik kuramına ilişkin çalışmalarıyla tanınmıştır.

28 Aralık 1882’de Kendal’da doğdu, 22 Kasım 1944’te Cambridge’de öldü. Henüz iki yaşındayken babasının ölümü üzerine, köklü bir Quaker ailesinden gelen annesi ve kızkardeşiyle birlikte Weston-super-Mare’e yerleşen Eddington bu sakin Quaker çevresinde büyüdü ve yaşamının sonuna değin bu Protestan mezhebine bağlı kaldı. Nitekim I.Dünya Savaşı’na inançları gereği katılmadı. Daha küçüklüğünden matematikte başarılı olan Eddington 16 yaşında Owen’s College’a (şimdiki Manchester Üniversitesi) burslu olarak girdi. 1902’de Cambridge’de Trinity College’a girerek buradaki ikinci yılının sonunda çok zor bir yarışma sınavı olan “tripos”ta birinci oldu. Böylece Trinity College tarihinde ilk kez bir ikinci sınıf öğrencisi birinciliği almış oluyordu. 1905’te mezun olan Eddington, bir yıl sonra başasistan olarak girdiği Greentvich Gözlemevi’nde 1913’e değin çalışarak astronomi konusunda deneyim kazandı. Bu dönemde, birkaç yıl sonra kendisini astrofiziğin ön saflarına çıkaracak kuramsal çalışmalarını sürdürürken bir yandan da gözlemler yapıyor, 1909’da geodezi istasyonunun boylamını ölçmeküzere Malta’ya vel912’de de Güneş tutulmasını izlemekle görevlendirilen ekibin başkanı olarak Brezilya’ya yapılan bilimsel gezilere katılıyordu. 1913’te astronomi profesörü olarak atandığı Cambridge Üniversitesi’nde gözlemevinin yönetmenliğine de getirildi. 1914’te Royal Society
üyeliğine seçildi. 1919’da ışığın Güneş’in yanından geçerken Einstein’ın genel görelilik kuramında ileri sürdüğü gibi sapıp sapmadığını ölçmek üzere görevlendirilen, biri Brezilya’ya diğeri Batı Afrika’ya gidecek iki araştırma ekibinin çalışma programlarım hazırlayarak, Afrika’da Principe Adası’na giden ekibe başkanlık etti. Bu çalışmaları Einstein’m kuramına ilk önemli desteği sağladı. Birçok üniversiteden fahri doktora alan, ülkesinin önemli bilimsel kuramlarının çoğunda başkanlık dahil etkin roller alan Eddington’a 1930’da “Sir”, 1938’de de Liyakat nişanı verildi.

İlgili Makaleler