Filozof Biyografileri

Arthur Hannequin Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

HANNEQUIN, Arthur (1856-1905)

Fransız, düşünür. Felsefe ve bilimler tarihlerinin etkileşim içinde olduğunu savunmuştır.

Marne’daki Parny-sur-Saulx’de doğdu, 1905’te öldü. Lyon Üniversitesi’nde felsefe ve bilim tarihi profesörü olarak çalıştı. 34 yaşındayken ölümcül bir hastalığa yakalandı, ancak araştırmalarım sürdürdü. Bundan sonraki on beş yıl içinde, her ne kadar üzerinde çalışığı büyük yapıtım tamamlayamadıysa da, özellikle Descartes, Leibniz ve Kant’ın dizgelerini inceledi.

Hannequin, bilim tarihini, buluşların ve bu alandaki olguların oluşturduğu soyut bir disiplin değil, sürekli olarak yeniden örgütlenen kavramların, felsefe tarihiyle ilişki içinde, incelenecekleri bir alan olarak görür. Metafizik ve doğabilimleri arasındaki ilişkiyi incelediği doktora çalışması, Essai critique sur l’hypothese des atomes dans la Science contemporaine (“Çağdaş Bilimde Atomlar Varsayımı Üzerine Eleştirel Deneme”), bu yaklaşımının ilk adımlarmdandır.

Hannequin’e göre, sayı bilimi, insanı kavranabilirliğe ulaştırabilecek tek bilimdir. Çünkü, sayı, sürekli olmayan bir niceliktir. Süreklilik ise, zaman ve uzayın, sürekliliğini içerir, ayrıca devinim de temel öğesidir. Bu bağlamda, Atomculuk, fiziksel evreni açıklamada başarılıdır. Ancak, sürekli ve süreksiz olan arasındaki bu çelişkili durumdan, salt fiziksel bir atomculuk ile çıkılamaz. Bu konuda, Leibniz’in monad kavramı gereklidir. Hannequin için, atom, içine girmek isteyen güce başka güçlerle direnir. Güç ise, özdeğin, varoluş koşullarmdandır. Özdek, durağan bir durumdayken bile, yok olmamak için güç olmak zorundadır. Güç, devinimi başlatır, o bir töz değil, tinin işlevlerine göre değer alan bir kavramdır.

•    YAPITLAR (başlıca): Etudes d’histoire des sciences et d’histoire de la philosophie, (ö.s.), 1908, (“Felsefe Tarihi ve Bilimler Tarihi Çalışmaları”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler