Edebi Şahsiyetler

Arthur Hailey Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

HAILEY, Arthur (1920 – 24 Kasım 2004)

İngiliz asdlı Kanadalı romancı. Çok satan romanlarıyla dünya çapında ün kazanmıştır.

5    Nisan 1920’de İngiltere’de Luton’da doğdu. Surrey Street School’da eğitim gördü. Sekreterlik ve steno dersleri aldı. Okuldan sonra tezgâhtar ve sekreter olarak çalıştı. II. Dünya Savaşı başladığında daha on dokuz yaşındayken Kraliyet Hava Kuvvetle-ri’ne katıldı. 1947’de Kanada’ya göç etti, emlakçilik, meslek dergilerinde yayın yönetmenliği ve reklam yazarlığı yaptı. 1956’da Flight into Danger (“Tehlikeye Uçuş”) adlı TV oyunu ile bir anda büyük bir ün kazanınca yazarlığa devam etti. 1969’dan beri Bahama Adaları’nda yaşamaktadır.

Arthur Hailey, Amerikan toplumunun gündelik yaşamının merkezinde bulunan, bu nedenle de her zaman büyük ilgi çeken hastane, havaalanı vb. gibi kuramlarda geçen, hemen hemen hep aynı formüllere göre gelişen ve çok satan romanlar yazmıştır. Kaderleri gerilimli bir olay çerçevesinde birleşen insanlar, onların iç hesaplaşmaları ve almak zorunda oldukları kararlar, Hailey’in romanlarının “edebi” yönünü oluşturur. Romanlarını kaleme almadan önce, işleyeceği konunun uzmanları aracılığıyla yaptığı ayrıntılı araştırmalar, yazdıklarına gerçek havası vermesini sağlamaktadır.

•    YAPITLAR (başlıca) Roman: The Final Diagnosis, 1959, (Hastane); Hotel, 1965, (Otel); Airport, 1968, (Havaalanı); Wheels, 1971, (Tekerlekler); The Moneychangers, 1975, (Tefeciler); Overload, 1979, (Yüksek Gerilim). TV Oyunu: Flight into Danger, 1956, (“Tehlikeye Uçuş”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi