WordPress veri tabanı sorunu: [Disk full (/var/tmp/#sql_4a81b_1.MAI); waiting for someone to free some space... (errno: 28 "No space left on device")]
SHOW FULL COLUMNS FROM `unaqb_options`

Arslan Paşa Camii Nerede, Tarihi, Mimari, Özellikleri, Hakkında Bilgi – Sosyolojisi.com
Tarihi Eserler

Arslan Paşa Camii Nerede, Tarihi, Mimari, Özellikleri, Hakkında Bilgi

Arslan Paşa Camii, Bugün Yunanistan sınırları içinde bulunan Yanya’da XVII. yüzyılda yapılmış Arslan Paşa Külliyesi’ne ait cami.

1017 Ramazanında dü­zenlenen vakfiyesine göre Tırhala sancak beyi ve sonralan Rume­li beylerbeyi olan Arslan Paşa tarafından medrese, zâviye-imaret ve türbe ile birlikte yaptırılmıştır. 1081’de Yanya’yı ziyaret eden Evliya Çelebi caminin mimarisini, süslemeleri­ni ve içindeki minberi ile minaresini öve­rek anlatmakta ve caminin kapısı üs­tünde 1027 yılını veren celî hatla yazılı tarih kitabesini kaydetmektedir. Hazîrede Arslan Paşa ailesinin türbele­ri vardır. Avlu kapısı önünde Kapıcıbaşı Mustafa Bey bir köşk yaptırmış, bunun tarihini de bizzat Evliya Çelebi yazmış­tır. Avlunun göle bakan tarafında ise Arslan Paşa’nın büyük bir aşhane-ima­reti vardır.

Kale içinde yüksek bir arazide bulun­duğundan ancak merdivenle ulaşılan Arslan Paşa Camii kesme taştan yapılmış olup kare bir mekândan ve bunu örten tek kubbeden ibarettir. Rumeli camilerinin çoğunda görüldüğü gibi se­kizgen sağır yüksek bir kubbe kasnağına sahiptir. Kasnak dört taraftan ke­merli payandalarla desteklenmiştir. Ki­remit örtülü olan kubbe yarım küre bi­çiminde olmayıp kasnağın hatlarını de­vam ettiren bir piramit şeklindedir. Ca­minin bitişiğinde, alt katında kagir ke­merleri bulunan bol pencereli bir ilâve kısım vardır.

Caminin kıble tarafında uzanan geniş nazirenin içinde ise yakın bir tarihe ka­dar sekiz köşeli bir plana göre yapılmış olan ve kubbesi kiremit örtülü Arslan Paşa Türbesi bulunmaktaydı.

Diyanet İslam Ansiklopedisi