Filozof Biyografileri

Arnold Metzger Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

METZGER, Arnold (1892-1974)

Alman, filozof. Husserl’in görüngü-biliminden kaynaklanan bir eleştirel yöntemle çağdaş özgürlük anlayışım açıklamaya çalışmıştır.

24    Şubat 1892’de Landau’da doğdu, 16 Temmuz 1974’te Münih’te öldü. Doğduğu yerde ortaöğrenimini bitirdikten sonra Münih Üniversitesi’nde felsefe okudu. Bir süre sonra bu üniversitede felsefe profesörü olarak görevlendirildi.

Metzger’in felsefesinde temel sorun insan ve özgürlüktür. Husserl’in geliştirdiği görüngübilimden yola çıkarak çağdaş toplumda özgürlüğün boyuna değişen biçimini bir sorun durumuna getirdi. Özgür istencin toplumsal uygulamalara dayanan direnici ve sürekli bir bağlantı olduğunu ileri sürdü. Bu istenç, eylemlerin akışı içinde, değişmeyen, sonsuz ve tek ortak varlık olarak kalır. Metzger ele aldığı sorunları çözümlerken, kendi geliştirdiği, içkin eleştiri yöntemine dayanır. Bu yöntem sorunların görünüş biçimlerini değil de içeriğini oluşturan öğeleri açıklamayı amaçlar.

•    YAPITLAR (başlıca): Der Gegenstand der Erkenntnis, 1925, (“Bilginin Nesnesi”); Phanomenologie und Meta-p/)ysî&,1933,(“Görüngübilim ve Metafizik”); Freiheit und Tod, 1955, (“Özgürlük ve Ölüm”); Automation und Autonomie, 1964, (“Özdevinim ve Özerklik”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler